Mersin’de Halk Eğitim Merkezleri ve Mersin Olgunlaşma Enstitüsü’nün, 2015 yılı ’Hayat Boyu Öğrenme’ faaliyetleri kapsamında hazırladığı ve el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği ’Yıl Sonu Sergi ve Şenliği’, Vali Özdemir Çakacak’ın da katıldığı törenle açıldı.
Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Barış Meydanı’nda gerçekleşen şenlik renkli gösterilere sahne olurken, özellikle Mersin Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerlerinin Osmanlı, Yörük ve Bindallı kıyafetleriyle hazırladığı defile göz doldurdu. Vali Çakacak, açılışta yaptığı konuşmada, eğitimin her türlü gelişme ve kalkınmanın temeli olduğunu, bu nedenle gelişmiş ülkelerin bütçelerinin en büyük kısmını eğitim harcamalarına ayırdıklarını belirtti. Ülkemizde de son yıllarda genel bütçeden eğitim hizmetlerine ayrılan payın her yıl arttığının altını çizen Çakacak, “Eğitime ne kadar önem verir ve ne kadar donanımlı ve bilgili gençler yetiştirirsek geleceğe de o kadar iyi hazırlanmış oluruz” dedi.
Mersin’in eğitimde marka kent olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Çakacak, "3 tane üniversitemiz var. Okullarımızın fiziki kapasiteleri her geçen gün daha da geliştiriliyor. Buna paralel olarak eğitim kalitesinin geliştirilmesi yönünde de büyük gayretler sarf ediliyor. Mersin, okullaşma oranlarına bakıldığında, Türkiye ortalamasının çok üstünde bir konuma sahip. Derslik başına düşen öğrenci sayısına baktığımızda da özellikle ilkokul ve ortaokullarda Türkiye ortalamasından daha iyi durumdayız" diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün örgün eğitimin yanı sıra yaygın eğitim faaliyetlerinde de önemli çalışmalar sergilediğinin altını çizen Çakacak, bu çalışmalardan en önemlisinin ise Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından yürütülen kurslar olduğuna dikkat çekti. Çakacak, “Mesleki, sosyal ve kültürel, okuma yazma kurslarına ilave olarak Suriye’den göçle gelen kardeşlerimize yönelik olarak da düzenlediğimiz kurslar var. 2014 yılı içerisinde Valilik olarak halk eğitim merkezlerimizde 11 bin 200 adet kurs açtık. Bu kurslardan tam 153 bin 393 tane kursiyerimiz faydalandı. Halk eğitim merkezlerinde yürüttüğümüz bu kurslar usta öğreticiler ve büyük bir çoğunluğu da kadrolu olmayan öğretmenlerimiz tarafından yürütülmektedir.
Dolayısıyla halk eğitim merkezlerimiz eğitimin yanında büyük bir istihdam da sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
El emeği göz nuru eserlerin üretildiği bu kursların sahip olduğumuz kültürün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Çakacak, şöyle devam etti; "Çünkü milletimiz çok zengin bir kültüre sahip. Geçmişten bize miras kalan bu kültür hazinelerin her an yaşatılması, modern motiflerle geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması var olan zenginliğimize daha da zenginlik katacaktır. Aynı zamanda kursiyerlerimizin bu kurslarda edindiği bilgi ve beceriler tabiri caizse birer altın bileziğe dönüşmekte, ekonomik anlamda değere dönüşmekte ve aile ekonomilerine katkıda bulunmaktadır. Mersin’in gerek örgün gerekse de yaygın eğitimde geldiği nokta, Mersin halkının eğitime bakış açısını da bu şekilde gözler önüne sermektedir.”
Konuşmaların ardından Vali Çakacak, eşi Kevser Çakacak ve beraberindeki protokol üyeleri ile serginin açılış kurdelesini kesti. Ardından her ilçenin Halk Eğitim Merkezleri ile Olgunlaşma Enstitüsü tarafından açılan stantları gezen Çakacak ve eşi, sergilenen ürünleri inceledi. Kursiyerler Vali Çakacak ve eşine büyük ilgi gösterirken, ürettikleri ürünlerden de takdim ettiler.
ŞENLİK, FESTİVAL HAVASINDA GEÇTİ
Adeta bir festival havasında geçen şenlikte, Mezitli Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri halk oyunları gösterisi sundu. Toroslar Halk Eğitim Merkezi Saz ve Gitar Korosu, Akdeniz Halk Eğitim Merkezi Roman Ezgileri ve Keman Dinletisi ile daha da renklenen şenlik, yerel sanatçıların vermiş olduğu konserle devam etti. Vali Çakacak ve eşine iki minik kız öğrenci sürpriz yaparak kemanlarıyla mini bir konser verdi. Çakacak, Toroslar Halk Eğitim Çadırı’nda yayık yaydı ve yaydığı ayrandan içti. Şenlik, havayı aydınlatan görkemli havai fişek gösterisi ile sona erdi.