Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 5’ini karşılayan Mersin’in Mut ilçesindeki fabrikalarda sızma zeytinyağı litre fiyatı 15 liraya çıktı.
Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, geçen yıllar İspanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşük olduğunu, bu ülkelerin Türkiye’den zeytin ihraç ettiğini söyledi. 20 bin ton civarında ham zeytinyağı ihracatının bir anda 35 bin tonların üzerine çıktığını söyleyen Çelik, "2014 yılında Ege Bölgesi’nde zeytinyağı rekoltesi düşük oldu. Bu nedenle tüccarların elinde zeytin ve zeytinyağı kalmadı. Ege bölgesinde rekoltenin düşük olmasından dolayı, Egeli tüccarları ilçemizden tonlarca zeytin alımı yaptı. Hal böyle olunca doğal olarak zeytinyağı fiyatları artmış oluyor" diye konuştu.
Elde yağlık zeytin kalmayınca zeytinyağı fiyatlarının Türkiye genelinde arttığını anlatan Çelik, "Mut ilçesinde yaklaşık 15 adet zeytinyağı fabrikası bulunuyor. Bu işletmeler 2013 yılında zeytinyağını 5 ila 5,50 liradan, 2014 yılı sonunda ise zeytinyağının litre fiyatı 10 liraya çıktı, perakende fiyat ise 13–15 lira arasında seyretti. 2015 yılında ise bu rakam fabrika çıkışı 15 lira ve perakende satış fiyatı ise 19 liraya yükseldi" dedi.