Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Bitez Koyu, Bodrum Beledisi’nde görevli dalgıç ekipleri tarafından temizlendi.
Bodrum Belediyesi personelinden oluşan gönüllü dalgıçların, belediye ekiplerinin ve gönüllü vatandaşların katılımıyla Bodrum Belediyesi tarafından başlatılan ‘Bodrum Deniz Dibi Temizliği Kampanyası’ kapsamındaki çalışmalar ilçe genelinde sürüyor. ‘Denize en çok Mavi yakışır’ sloganıyla, ilk olarak 15 Mart’ta Gümüşlük Koyu’ndan başlanılan çalışmalara bu hafta sonu Bitez Koyu’nda devam edildi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Belediyesi Birim Müdürleri, Birim Sorumluları, belediye personeli ile Bitezli gönüllü vatandaşların katılımıyla gerçekleşen çalışmalara Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri ve iki adet gönüllü balıkçı teknesi de katılarak destek verdi.
Çalışmalarda deniz dibinden çıkarılan araç lastiği, yorgan, plastik kova, paslanmış demir plaka, paspas ve tuvalet gideri borusu gibi çok sayıda malzeme şaşkınlık yarattı. Çıkarılan tüm atıklar, Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince ayrıştırılarak ölçümlendi. Çalışmalar süresince Bitez Koyu’ndan 10 kg alüminyum, 182 kg metal, 260 kg plastik, 205 kg araç lastiği, 332 kg tekstil malzemesi, 80 kg cam ve 70 kg diğer atık olmak üzere toplam 1139 kg malzeme çıkarıldı.
“DENİZİ KİRLETENLER HAYATTA KOLAY YOLU SEÇENLERDİR”
Bodrum Belediye Gıda A.Ş. Bitez Cafe önündeki liman içinde yapılan temizlik çalışmalarını yerinde incelemek üzere bölgede bulunan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, denize bu atıkları atanların hayatta kolay yolu seçen kişiler olduklarını belirterek; “Bugün, günübirlik tekneler ile balıkçı teknelerinin bulunduğu bir bölgede temizlik çalışması yapmaktayız. Denize en çok ihtiyacı olan ya da ekonomik gücünü en çok denizden sağlayan arkadaşlarımızın bulunduğu bir bölge de diyebiliriz buraya. Hayatımızda kolay yolu seçmememiz gerektiğini her fırsatta söyleyen bir belediye başkanıyım ama bugün gördüğümüz manzarada maalesef vatandaşlarımız kolay yolu tercih etmişler ve kullandıkları malzemeleri, kısa yoldan denize atmışlar. Her anlamda bizlere lazım olan denizlerimiz için daha hassas olmamız gerekli. Özellikle ekonomik kazancını denizden sağlayan arkadaşlarımızın, deniz temizliği konusunda daha hassas olmalarını rica ediyorum. Denizden çıkarılan bu atıklar aslında hepimizin ayıbıdır ve keşke bu atıklar olmasa diyorum. Her hafta yaptığımız deniz dibi temizliğinde çıkan ve ayıbımız olan tüm bu atıkları önce toplu halde sergiliyoruz ve inşallah önümüzdeki yıllarda bu ayıbımızın giderek azalacağına inanıyorum. Birlik ve beraberlik içinde geleceğimiz ve sürdürülebilir bir turizm ekonomisi için doğayı ve denizlerimizi kirletmeyelim.” dedi.
DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ ETKİNLİK PROGRAMI:
Önümüzdeki hafta 17 Mayıs’ta Gümbet Mahallesi sahilinde yapılacak çalışmalar, 24 Mayıs’ta Yalıçiftlik ile devam edecek. Son olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Bodrum ilçe merkezinde yapılacak çalışmalarla etkinlik sona erecek.