Bodrum Belediyesi personelinden oluşan gönüllü dalgıçların bu hafta sonu Yalıçiflik’te gerçekleştirdiği deniz dibi temizliği çalışmalarında denizden yok denecek kadar atık çıkması, çalışmaları inceleyen Başkan Mehmet Kocadon’u ve etkinliğe katılanları sevindirdi.
"Denize en çok mavi yakışır" sloganıyla Bodrum Belediyesinin 15 Mart 2015 tarihi itibarıyla başlattığı "Bodrum Deniz Dibi Temizliği Kampanyası" çalışmalarında sona gelindi. 12 Haziran’da Bodrum merkezde yapılacak olan final öncesinde yarımada genelindeki koylarda yapılan son çalışma ise pazar günü Bodrum’un Yalıçiftlik Mahallesi’nde yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon başta olmak üzere Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Belediye A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Yıldızhan, belediye birim müdürleri, birim sorumluları ve belediyenin çeşitli birimlerinden personeller ile gönüllü vatandaşların yanında Bodrum Bisiklet Kulübü üyeleri de çalışmalara katılarak destek verdi. Çalışmaları ayrıca Yalıçiftlik’te günlük tur düzenleyen tekne sahipleri de, dalış ekibinin ve atıkların taşınması için gerekli olan zodyak botlarıyla katılarak destekledi.
Sabah saatlerinden itibaren plajın bulunduğu koyda temizlik çalışmalarını sürdüren dalgıçlar, karaya az sayıdaki atıkla geri döndü. Cam şişe ve cam atıklar, araç lastikleri, inşaat demiri, tekstil ve ahşap malzeme atığı gibi farklı türden atıkları karaya çıkaran ekipler, çalışmalarını gün boyunca koyun bir ucundan diğer ucuna kadar sürdürdü. Ekipler çıkarılan atıkları ayrıştırıp ölçümlemek için kıyıda hazırlanan atık toplama alanına taşıdı.
"EN BÜYÜK DESTEĞİ DENİZCİ ARKADAŞLARIMIZ VERDİ"
Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise çıkarılan atıkların sergilendiği alanı inceledi. Başkan Kocadon, "Kampanyamızın son gününde böyle temiz bir denizde temizlik yapmak gerçekten çok hoş oldu. Hep başta da söylediğimiz gibi çevremizin, denizimizin, geçim kaynağımız olan ve sürdürülebilir turizm için gerekli olan bu güzel denizlerimizin temiz olmasının sağlanması için yaptığımız bir kampanyadır bu. Bu kampanyada özellikle bize en büyük desteği de denizci arkadaşlarımız verdi; tekneleriyle ekipleriyle beraber. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Bu arada, Bodrum Belediyesinin dalgıçlarına ve değerli personeline de teşekkürlerimi sunarım. Çok güzel oldu." dedi.
Başkan Kocadon, bu kampanyanın amacının denizleri temizlerken çevre bilincinin gelişimine de katkı sunmak olduğunu ifade ederek, "Şunu gördük ki; Bodrum Yarımadası’nda eğer kolay yolu seçmezsek, gerçekten Bodrum’un denizleri pırıl pırıl ve tertemiz. Onun için ben, özellikle geçimini denizden sağlayan arkadaşlarımıza, artık denize çöp atmamalarını, kolay yolu seçmemelerini bir defa daha burada tekrarlamak istiyorum. Sonuçta şöyle bir baktığımızda gerçekten denizcimiz olsun kaptanımız olsun halkımız olsun; deniz temizliği ve çevre bilincinin baya farkına varmışlar ki, yaptığımız temizlik kampanyaları da öyle bizi çok üzecek görüntülere sahne olmadı. Tabi buna rağmen Bodrum gibi medeni bir yerden bu çöplerin çıkmasını, -her zaman söylediğim gibi- bizim bir ayıbımız olarak yorumluyorum. İnşallah seneye yapacağımız kampanyada çok daha az sayıda denizden çöpün çıkacağına inanıyorum. Bu güzel kampanyaya emek veren, destek veren herkese de tekrar teşekkür ediyorum." dedi.
Çalışmalar kapsamında deniz dibinden 19 kg metal, 33 kg tekstil, 91 kg plastik, 48,50 kg araç lastiği, 3 kg cam, 13 kg ahşap ve diğer atık malzemeler ile birlikte toplam 207,50 kg atık çıkarıldı.