Muğla’nın Bodrum ilçesi Göltürkbükü Balıkçı Barınağı’nda da deniz dibi temizliği yapıldı
Bodrum Belediyesi tarafından “Denize en çok Mavi yakışır” sloganıyla düzenlenen “Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası” kapsamında Göltürkbükü Mahallesi’nde ikinci kez temizlik yapıldı.
15 Mart - 05 Haziran tarih aralığında, Bodrum Belediyesinin dalış ekibinde görevli dalgıçların ve Bodrum’dan gönüllü dalgıçların katıldığı deniz dibi temizlik çalışmalarının 6.’sı Göltürkbükü Mahallesi Gölköy Mevkii Balıkçı Barınağı’ndan başlatıldı. Etkinliğe Bodrum Belediyesi Birim Müdürleri ve Sorumluları ile belediye personeli, Göltürkbükülü vatandaşlar, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Yaklaşık iki saat süren temizlikte metal atıklardan araç tekerleğine, içecek şişelerinden şezlong ve kanolara kadar denizden onlarca çeşit atık malzeme çıkartıldı. Atık malzemeler arasında yer alan el arabası ise şaşkınlık yarattı. Güneşli bir havada gerçekleşen etkinlikte denizden çıkarılan atıklar, ayrıştırma ve ölçümleme işlemlerinin ardından kamyon ve traktörle Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki Deniz Dibi Temizliği Proje Alanı’na aktarıldı.
Çalışma kapsamında deniz dibinden; 200 kilo plastik atık, 85 kilo cam atık, 250 kilo metal atık, 200 kilo yanabilen atık, 15 kilo yanıcı olmayan atık, 20 kilo kompozit atık, 250 kilo da otomobil-tır lastiği olmak üzere toplam 1.020 kilo atık çıkarıldı.
Çalışmalar kapsamında ayrıca Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü görevlisi Çevre Mühendisi Ahmet Acar, çıkarılan atıklar hakkında etkinliğe katılan Gölköy Ahmet Naci Coşkunoğlu İlkokulunun öğrencilerine yönelik çevre bilincinin daha da geliştirilmesini sağlamak amacıyla bir sunum yaptı. Denizden çıkarılmış metal, cam ya da araç lastiği gibi çeşitli türden atıkları öğrencilere gösteren Acar, “Gelişi güzel doğaya atılan bu atıklar, çevremize büyük zararlar veriyor. Her birimiz doğaya karşı daha duyarlı olmalıyız, çevremizi her zaman korumalıyız; kirletmemeli ve kirletilmesine de göz yummamalıyız.” dedi. Acar ayrıca öğrencilere atıkların geri kazanımı ve geri dönüşümü konularında da bilgi verdi.
Deniz dibi temizliği çalışmaları; 19 Nisan’da Turgutreis, 26 Nisan’da Akyarlar, 3 Mayıs’ta Ortakent, 10 Mayıs’ta Bitez, 17 Mayıs’ta Gümbet ve 24 Mayıs’ta Yalıçiftlik’te yapılacak. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ise Bodrum ilçe merkezinde düzenlenecek çalışmalarla etkinlik son bulacak.