Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ortaklaşa olarak üreticilere Tarım Sigortaları konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz; “Doğal afetler ve çeşitli riskler sebebiyle her geçen gün daha riskli hale gelen hayvansal ve bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren üreticilerimiz Tarsim ile güvence altına alınmaktadır. Üreticilerimizin kazancının heba olmamasını istiyoruz ve Sigorta ile risklere karşı geleceğini güvence altına alabiliriz” dedi.
Tarım Sigorta (Tarsim) Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi hakkında üreticilere bilgiler verip, katılımcıların sorularını yanıtladı. Tarım Sigorta Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer; “ Bitkisel ürünler için, dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri dolu paketi halindedir. Bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere; açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, ayrıca meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski olanlardır. Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı riskleri paket halinde, Süt ve erkek besi sığırları ile erkek ve dişi mandalar için ölüm riski, koyun ve keçi ile koç ve tekeler için ölüm riski için yapılmaktadır. Kapalı sistemde üretim yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski ile Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri vardır. Arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olan aktif(arılı) ve plakalı kovanlar için; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri, İlgili genel şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında; bakanlığımızın kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera, ürün, tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, tarım sigortaları havuzu tarafından teminat altına alınmıştır” dedi.