Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerini bilgilendirmek için dış ticaret semineri düzenledi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Fethiye’de ticaret ve çeşitli alanlarda üretim yapan firmaların yabancı pazarlara açılması, dış pazarlarda rekabet edebilmesi için çalışmalara devam ediyor.
Yoğun ilgi gören seminerde T.C. Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm tarafından Dış Ticaret Pazar Araştırması ve Devlet Hibe ve Desteklerinin Önemi anlatıldı.Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ARGE birimi tarafından düzenlenen Dış Ticaret Pazar Araştırması ve Devlet Hibe ve Desteklerinin Önemi Semineri 14 Nisan 2015 tarihinde FTSO Likya Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminer, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ın açılış konuşması ile başladı.
Seminere mermer, gıda başta olmak üzere diğer pek çok sektörde faaliyet gösteren firma yetkililerin katıldı. Katılımcıların iş kolları, faaliyetleri ve dış ticaretleri hakkında tek tek bilgi alan Dr. Yasemin Görüm, dış pazarda aktif olabilmek için markalaşmak gerektiğinin altını çizdi. Katılımcılara dış Pazar ve rakip analizi önerisinde bulunan Görüm, bu konudaki devlet desteklerini ve bu desteklerden firmaların nasıl faydalanacağını anlattı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, “Fethiye, ülkemizin önemli tarımsal üretim merkezlerinden birisidir. Ayrıca zengin maden ve yer altı kaynaklarına sahiptir. İşletmelerimizin bu ürünleri ihracat etmek konusunda yeteneklerinin ve kapasitelerinin artırılması gerekmektedir. Odamıza kayıtlı işletmelerin çoğu küçük ve orta ölçekli işletmeler. Dış ticaret konusunda nitelikli personel istihdamı başta olmak üzere bilgi ve finansman desteğine ihtiyaç duymaktalar" diye konuştu.
Seminerin düzenleniş amacının dış ticarette devlet destek ve teşvikleri,bunlardan oda üyelerinin nasıl faydalanabileceği, dış ticaret konusunda işletmelerimizin kurumsal ihtiyaçları, dış ticaret konusunda Fethiye olarak fırsatlarımız ve risklerimiz neler olduğu gibi sorulara yanıt aramak için düzenlendiğini belirten Akif Arıcan “Göreve geldiğimiz günden buyana Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ihracat potansiyellerinin artması, dış pazarlarda rekabet edebilmesi ve yeni pazarlara girebilmeleri için bir dizi çalışmalar yapmaktayız. Bu amaçla üyelerimizin dış pazarları görmesi ve durumu hakkında yerinde bilgi alması için; Rodos’ta 2 kez Türk İhracat Ürünleri Fuarı düzenledik. Çin, Hong Kong, Hindistan, Azerbaycan ve en son olarak Rusya’ya yurt dışı iş gezileri yaptık. Yaş meyve ve sebze alanında bölgemizin en önemli pazarı olan Rus pazarına yönelik Moskova Gıda Fuarı’na katıldık" dedi.