Muğla’nın Yatağan ilçesinde, 17 Ocak 2013 tarihinde yapımı başlayan ve 6360 Büyükşehir yasası ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğüne geçen Yatağan Atıksu Arıtma Tesisi’nin (AAT) yapımı devam ediyor. İller Bankasıyla ortaklaşa yapılan tesisin 3 ay içerisinde aktif olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.
Tesis hakkında bilgi veren MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, tesisin devreye alınmasından sonra 1 yıl boyunca yüklenici firma tarafından işletileceğini söyledi.
Yatağan’ın 2023 yılı nüfusuna hizmet verecek bir arıtma tesisi yapıldığını belirten Ülgen, “Yatağan AAT 2023 yılı nüfus artışında 28 bin nüfusa göre projelendirilmiş ve 1. kademe için tesis kapasitesi 4 bin 200 metreküp gün dür. Yatağan AAT toplam nüfusun yüzde 80’ine hizmet edeceği düşünülmektedir. İller Bankası A.Ş ile ortak yürütülen Yatağan AAT projesi uzun havalandırmalı aktif çamur projesi olarak tasarlanmıştır” dedi.
Yapımı devam eden arıtma tesisinde giriş terfi merkezi, ön fiziksel arıtma ünitesi, parshall savağı, havalandırma havuzları, çöktürme havuzları ve çamur susuzlaştırma ünitelerinden oluşmaktadır. Yaklaşık 3 ay sonra tam olarak aktif olacak olan tesise, atıksu alındığı ve geçici kabul aşamasına gelindiği açıklandı.