İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şube Başkanlığı, cezaevlerinde hasta tutukluların serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı.
Belediye Meydanı’nda bir araya gelen İHD üyelerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri de destek verdi. Burada açıklama yapan İHD Şube Başkanı Tarık Güneş, son bir yıl içerisinde ülkede 40’a yakın hasta mahkumun cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini söyledi. İHD’ye yapılan başvurulara göre, halen cezaevlerinde 247’si ağır olmak üzere toplam 649 hasta mahkumun infazının ertelenerek tedavi edilmeyi beklediğini dile getiren Tarık Güneş; “Bu durum karşısında defalarca yaptığımız basın açıklamaları, eylemler ve yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Hasta mahpuslar, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve cezaevi idareleri ile cezaevi güvenlik birimlerinin bilinçli bürokratik işlemleri sonucu tedavi edilmeyerek ölüme terk edilmektedir. Bu bürokrasi işkencesine Adli Tıp Kurumu ve infaz savcılıkları da ortak olmuştur” dedi.
Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan Şiyar Keklik ile Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan Celal Şeker’in sağlık durumlarına da dikkat çeken Güneş, Şiyar Keklik’in Hepatit C hastalığının ağırlaştığını ve Celal Şeker’in de diyaliz hastası olduğunu söyledi. Şiyar Keklik’in kalan 2 yıllık infazının ertelenmesi gerektiğini dile getiren Güneş, Celal Şeker’in de yüzde 96 engelli raporu olduğunu ve cezaevinde yatamaz raporu olmasına rağmen Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulduğunu kaydetti.
Yapılan açıklamanın ardından gruptakiler olaysız bir şekilde dağıldı.