İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şubesi, hasta mahkumların serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı.
Muş’ta İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Belediye Meydanı’nda bir araya gelerek hasta mahkumlar için eylem yaptı. ‘Sandıklarınız sizin olsun, biz hasta mahpusların özgürlüğünü istiyoruz’ sloganlarının atıldığı eyleme HDP Muş milletvekili adayları ve HDP’liler de destek verdi.
Türkiye kamuoyunun 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimlere kilitlenmiş durumda olduğunu belirten İHD Muş Şube Yöneticisi Müjde Söylemez, “Hemen her sohbette, her televizyon kanalında, her gazetede tek gündem seçimler ve seçilmeye aday olanlardır. Bizler insan hakları savunucuları olarak gündemin bu aldatıcı rüzgarına kapılmak istemiyoruz. Türkiye cezaevlerinde yaşama tutunmak için mücadele eden mahpusları haykırışımızla cesaretlendirmek ve yalnız olmadıklarını göstermek istiyoruz. Hiçbir gündem ve koşulda cezaevlerinde bulunan hasta mahpusları unutmayacak, unutturmayacağız. Donarak ölmek üzere olan insanlığımızı uykuya teslim etmeyeceğiz” dedi.
282’si ağır olmak üzere 721 hasta mahkumun olduğunu kaydeden Söylemez, “İHD verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 282’si ağır olmak üzere toplam 721 hasta mahpus ise yaşamak için, hayatının geri kalanını sevdiklerinin yanında geçirebilmek için duvarları aşmaya çalışıyor. Herkese sesleniyoruz; sandıklar açıldığında içerisinden çıkarılacak oy pusulalarından bahsetmiyoruz, tabutlar açılınca içerisinde görünen evlat, ana, baba, kardeş, yoldaş, insandır hasta mahpuslar. Tekrar ve ısrarla belirtmek istiyoruz. İHD verilerine göre 282’si ağır 721 hasta mahpus başta olmak üzere tüm hasta mahpuslar Türkiye cezaevlerinde tahliye edilmeyi bekliyor. Her bir hasta mahpusun en az her birimiz kadar yaşama, sağlığına kavuşmak için tedavi görme hakkı vardır. Tüm hasta mahpusları haykırışımızla selamlıyor, ölmeyip de bir yerlerde gizleniyorsa eğer insanlığa sesleniyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklamasından sonra çeşitli sloganlar atıldı ve 5 dakika oturma eylemi yapıldı. Ardından basın açıklamasına katılan grup olaysız bir şekilde dağıldı.