Muş Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Engelliler Haftası nedeniyle sergi açarak, ‘Sağlıklı Yaşam, Engelsiz Üreme’ adlı tiyatro oyununu sahneledi.
Muş’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Muş Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından yürütülen ‘Sağlıklı Yaşam, Engelsiz Üreme’ projesi kapsamında bir etkinlik yapıldı. Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde daha önce engellilerin projelerle yaptığı el sanatları çalışmaları sergilendi. Sergiye Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Yeşilova Belediye Başkanı İlhan Çiftçi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, kamu kurum amirleri, sivil toplum kurulu temsilcileri, bedensel engeliler derneği üyeleri ve özel rehabilitasyon merkezleri öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı. Serginin ardından ‘Sağlıklı Yaşam, Engelsiz Üreme’ projesi kapsamında Muş Damla Sanat ve Kültür Merkezi Başkanı Deniz Sinan Bulakçıbaşı’nın yönettiği tiyatro oyunu sahnelendi.
Tiyatro gösterimi öncesi bir konuşma yapan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, belediyenin engellilere yönelik yaptıkları çalışmalarının müjdesini verdi. Belediyenin içme suyunda yüzde 50 indirim, engelliler için park ve basketbol liginde mücadele eden takımın ise belediye bünyesine alacaklarını ifade eden Başkan Asya, “Sizler bizim kıymetlilerimizsiniz. Yıllarca ihmal edilmiş ve 2002 yılında sosyal devlet anlayışının gelişmesi ile toplumun asli unsurları haline gelinerek güzel çalışmalar yapıldı. Engelli olmak hiçbir zaman eksik uzuv sahibi olmak değildir. Asıl engelleri aşmamak engeldir. 2002 yılında hükümetimizin başlattığı çalışmalarla erkeğiyle, genci ile güzel destekler verildi” dedi.
Dünya Engelliler Haftası nedeniyle tüm engellilerin gününü kutlayan Başkan Asya, “Peygamber Efendimizin 1400 yıl önce Medine’de devlet başkanlığını bir engelli sahabiye emanet etmiştir. Engelliler Haftası’nı biz kültürümüzden alıyoruz ve 1400 yıl önce Peygamber Efendimizden öğreniyoruz. Dolayısıyla bu etkinlikler vesilesiyle bizlerle sizleri biraya getiriyorlar. Hafta nedeniyle iki engelli derneğimizi ziyaret ettik. Dünde Eğitim Uygulama Okulumuzu ziyaret ettik” diye konuştu.
Konuşmasında engellilere müjde veren Başkan Asya, “Sizler bizim başımızın tacısınız, sizler kıymetlisiniz. Geçen ay belediye meclisimizde belediye sınırlarımız dahilinde ikamet eden bütün engellilerimize suyumuzu yüzde 50 indirim kararı aldık. Bu engelli kardeşimize bir müjde olsun. Muş’ta ve bölgede büyük başarılara imza atan bedensel engelliler basketbol takımını bir sonraki belediye meclisimizin toplantı gündemine taşımak suretiyle Muş Bedensel Engelliler Basketbol Takımı olarak ismini değiştireceğiz. En kıymetlisi ise yıllardır Bedensel Engeliler Parkı deniliyor. Ama engeliler oraya gittiğinde sağ olanlardan daha fazla ödüyordu. Bunu meclisimizde görüşerek engelliler adına bir anlam yüklemesin engellilerimize. Yapacaksak engellilerimiz için yeni bir yer ya da park alanı oluşturmaktır. Bunun için bir hazırlık yaptık. İnşallah bunu da seçim öncesi tamamlayacağız. Bununda müjdesini veriyoruz. Biz burada olduğumuz sürece engellisiyle hemen herkesle ortak akıl ve birlikte yönetim anlayışıyla ilimizi yöneteceğiz. Ben tekrardan engellilerimizin yapmış olduğu tüm çalışmaları tebrik ediyor ve başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmadan sonra tiyatro oyunu sahnelendi.