Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ‘İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi’ başladı.
Nevşehir Dedaman Kapadokya Otel’de başlayan ve 30 Nisan’a kadar sürecek olan kongrenin açılışına; Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Gökalp, Nevşehir Tarım İl Müdürü Okan Yılmaz ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan kongrenin açılışını Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş yaptı. Aktaş konuşmasında “İnsanoğlunun değişmezi tarım ve gıdadır. Dolayısıyla tarım ve gıda bugün itibarıyla dünyanın en önemli stratejik konuları arasında yer almaktadır. 2023 itibarıyla dünya nüfusunun 8 milyarı, ülkemiz nüfusunun ise 80-85 milyonu bulması beklenmekte. Artan nüfus ile birlikte değerlendirildiğinde sürdürülebilir nitelikte, sağlıklı, güvenli ve yeterli gıda üretimi dünyanın en kritik ve en önemli konuları arasında yer alacaktır” dedi.
Tarım ve gıdanın dünyanın sürekliliği açısından büyük önem arz ettiğine değinen Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, “Bugün burada bulunan sizler ile gıdanın ve tarımın insan yaşamı için, dünyanın sürekliliği açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmekteyiz. Bu toplantıda dünyanın varoluşuna sebep olan hava, su, toprak ve ateş arasında özellikle toprak ve suyun katkısıyla yetiştirilecek olan gıdanın ele alınmasıyla umuyorum güzel bir sonuç çıkacak. Ve bu sonuçların devletin karar alma mekanizmaları tarafından değerlendirilmesini ve uygulamaya konulmasını temenni ediyoruz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak kurulduğumuz günden bu yana yaptığımız her türlü faaliyette şehrimize, bölgemize, ülkemize ve hatta uluslararası boyutta dünya bilimine katkıda bulunmaya çalıştık. Bundan sonrada bu çabamız devam edecek” diye konuştu.
Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanmasının günümüzün en ciddi problemlerinden biri olduğunu söyleyen Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’da, “Geniş bir etki alanına sahip olması nedeniyle tarım politikaları ülkelerin, siyasal, ekonomik ve sosyal politikalarının da en önemli unsurunu oluşturmaktadır. Bilindiği üzere ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle dört mevsim ürün alınabilen, her türlü sebze ve meyvenin yetiştirilebildiği, tarımsal üretim açısından gerçekten eşsiz bir değere sahiptir. Stratejik ürünlerin üretimi ve pazarlanması ile birlikte dünya pazarını yönlendiren önemli ülkelerden birisiyiz. Böylesi önemli bir kongrenin Nevşehir’de ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından yapılması bizleri oldukça gururlandırmış olup, kongreden çıkacak sonuçların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından bildirileriyle kongreye değer katan bilim insanları ile kongreye destek olan sponsorlara teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.