Niğde’de TUBİTAK 4004 Bilim Fuarları kapsamında Robotik proje yarışması yapıldı.
18 okulun katıldığı yarışma Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuar hakkında bilgiler veren Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü İsa Aliç, "TUBİTAK 4004 Bilim Fuarları kapsamında Niğde’de robotik eğitimlerin önemiyle ilgili yapılmış bir çalışmadır sergimiz. Burada 18 okulumuzdan öğrencilerimizin çalışmaları sergileniyor. Bu sergilenme neticesinde de 3 eserimiz Ankara’daki TUBİTAK Robotik Eğitimlerinde yarışmak üzere buradan gönderilecek. Koordinatörlüğünü Akşemseddin Bilim Sanat Merkezi olarak yaptığımız bu çalışmada isteğimiz öğrencilerimiz karşılaştıkları bir sorunla ilgili Robotik eğitim alarak Robotik programları kullanabilmeleri ve o soruna çözüm bulabilmeleridir. Burada ilimizde teknolojinin çok yaygın kullanıldığı teknoloji bağımlılığı gibi bir tehlikenin olduğu bu dönemde öğrencilerimiz bu teknolojileri doğru kullanarak karşılaştığı bir sorunu çözmeleri bizim en önemli hedefimizdir. Bu çalışmanın da Niğde’de olmasından gurur duyuyoruz” dedi.
Aliç; “ Fuarlarımız TUBİTAK destekli, bütçesini TUBİTAK karşılıyor. Niğde’den 18 okuldan 36 öğretmen ve 550 öğrenciye eğitim vermiş oluyoruz. Projenin asıl amaçlarından bir tanesi de öğrencilerin bilgisayar üzerinden yazılım ve programlama öğrenerek oradan kendilerine robotlara program yüklemesidir. Programcılığı da geliştiği için bilgisayarın sadece oyun ve eğlence amaçlı değil bir programlama ve yazılım amaçlı olduğu bilincini de öğrencilere kazandırmak istiyoruz. Buradaki amaçlarımızdan bir tanesi de budur. Böylece öğrencilerim boş zamanlarında sadece bilgisayarlarda oyun oynamak yerine robotlara program yükleyerek, hayatlarında karşılaştıkları sorunlara çözüm bulma odaklı oluyor.
Robotlarımızda çeşitli kartlar bulunmaktadır. Bu kartlara yazılım yaparak öğrencilerimiz ışık, ısı, ses gibi özellikleri yükleyerek robotların bu şekilde çalışmasını sağlıyorlar. Bu da öğrencimize hem araştırma hem de meraklı olduğu konu hakkında bir çözüm üretme fırsatı tanımaktadır” diye konuştu.