Ordu’da Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, mayıs ayı içerisinde fındıkta ikinci gübre döneminin başladığını belirterek, bir sezonda iki kez gübre atmanın önemli olduğunu ve gelecek yılın mahsulüne etki ettiğini söyledi.
Ordu’da fındıkta ikinci gübreleme dönemi mayıs ayı içerisinde başlıyor. Fındığın doğum gerçekleştirdiği şubat ve mart ayında yapılan birinci gübreleme döneminin ardından, fındığın randımanını arttıracak olan ikinci gübrelemede mayıs ayı içerisinde uygulanmaya koyuluyor. Mayıs ayında uygulanan gübreleme aynı zamanda gelecek yılın da ürününe etki ediyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındıkta gübrelemenin önemli olduğunu, bu dönemde atılan gübrenin ise gelecek yıla etki ettiğini belirtti.
CÖRÜT: "İKİNCİ GÜBRELEME ÖNCESİ TOPRAK ANALİZİ YAPILMALIDIR"
Bu dönem uygulanacak olan gübreleme de en önemli unsurun toprak analizi olduğuna dikkat çeken Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Fındıkta azotlu gübreyi bir sezonda en az iki defa kullanmamız gerekiyor. Çünkü azot toprakta çok fazla duran bir besin elementi değil. Bu sebeple fındıkta bir sezonda en az iki defa azotlu gübre atılmasını öneriyoruz. Bunlardan birincisini şubat ayının sonu ile mart ayının başında, ikincisi ise de mayıs ayı ile haziran ayı başında atılması gerekiyor. Bu tarihler rakıma göre değişiklik gösterebiliyor. Bu bakımdan baktığımızda toprak analizinin önemi artıyor. Vatandaşların gübre atarken dikkat etmesi gereken en önemli hususu toprak analizi oluşturuyor. Üreticiler analiz sonuçlarında belirtilen azot miktarına göre gübrelerini atmaları gerekiyor. Üreticilerimizde bağlı oldukları ziraat odalarında bu analizi gerçekleştirebiliyor" dedi.
ŞENSOY: "DÜNYA’DA FINDIK BİR TANEDİR"
Fındığın yapısı gereği, gelecek yılki mahsulün, bir yıl önceden görmenin mümkün olduğunu ve bu açıdan gübrenin öneminin daha da arttığını aktaran Altınordu Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuvarı Müdürü Haluk Şensoy, "Birinci atılan azot, kıştan çıkıp ilk uyanma olduğu zamana denk gelir. Bu mecazı anlamda baktığımızda, ’Fındık uyandı karnı aç, yemeğini önüne vermeliyiz’ demektir. İkinci gübreleme ise randımana, verime ve en önemlisi de gelecek yılın fındığına etki etmektedir. Bu bağlamda dünyada fındık bir tanedir, çünkü 13 ay öncesinden bir yıl sonraki mahsulü üzerinde belli eden üründür. Bu sebeple ikinci yani şu günlerde atılan gübre gelecek yılki verime de etkilemektedir" diye konuştu.