Ordu’nun Fatsa ilçesinde ‘Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’ yapıldı.
Fatsa Ziraat Odası İbrahim Ethem Kibar’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan Başkanlık etti. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan ve 2014 yılı Mart ayında yaşanan don olayından sonra 2015 baharında da tedirginlik oluşturacak hava olayları sebebiyle endişelendiklerini belirten Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan, 800 ve 900 rakımlı bahçelerde az olmakla birlikte hasar meydana geldiğini ancak orta ve sahil kesimlerinde sorun gözükmediğini ifade etti.
Her yıl yaşanan rekolte tespiti hususunda da bilgiler veren Başkan Soydan, geçen yıl İhracatçılar Birliği ve Fiskobirlik tarafından açıklanan 650 bin tonluk rekolteye dikkat çekerek, "İhracatçılar Birliği tarafından açıklanan bu rekolte miktarı Fiskobirlik tarafından gerçekçi bulunamamış ancak daha sonra Fiskobirlik’te aynı rekolteye açıklayarak üretici birliği olup olmadığı hakkında eleştirilere maruz kalmıştı" diyerek, rekolte tespitinde karanfil sayımını doğru olmadığını ve çotanak sayımı ile gerçek rekoltenin tespit edilebileceğini söyledi.
Tarım Bakanlığı’nın da kendileri gibi düşündüğünü ifade eden Soydan, rekolte tespitinin Tarım Bakanlığı tarafından çotanak sayımı ile yapılacağını belirterek, rekolte tespit görevini kendilerine verilmesi yönünde açıklamalarda bulunan Ulusal Fındık Konseyi’ni de eleştirerek "Doğru bulmuyoruz" dedi.
Nisan ayı içerinde gerçekleştirilen Alan Bazlı Desteklemelerin son olmak kaydıyla ödendiğini ancak bölge üreticisi açısından hayati öneme haiz bu ödemenin devam etmesi gerektiğini ifade eden Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan, desteklemelerin devam etmesi için bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunduklarını ve kararname hazırlandığını söyleyerek "Tarım Bakanımızın bu yönde bizlere verdiği söz var. Kararnamenin bir an evvel çıkmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Toplantıya ev sahipliği yapan Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar ise her ay farklı bir ilçede gerçekleşen Ordu Ziraat Odası İl Koordinasyon Toplantısı’nın Nisan ayı toplantısına ev sahipliği yaptıklarını ve bölge tarımının öncelikle fındık olmak üzere tüm ürünlerin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yapılabilecekleri masaya yatırdıklarını belirterek, "Çabalarımız, bölge insanının temel geçim kaynaklarının başında gelen tarımı daha verimli hale getirmek ve ürününe değer katmaktır" şeklinde konuştu.