Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) öğrenci kulüplerinden Yenilenebilir Enerji Kulübü, OKÜ Rektörlük Büyük Salonda EnerjiSa İşletmeler Müdürü Mehmet Çelik, Akkuyu Nükleer A.Ş.’den Eyyüp Lütfi Sarıcı, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Şener’in sunumları, öğrenci ve akademisyenlerin katılımlarıyla Enerji Günü düzenledi.
Yenilenebilir Enerji Kulübü Başkanı Elif Karagöz’ün, Kulüp Danışmanı ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Yanıktepe ve OKÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Coşkun Özalp’e teşekkür ederek yaptığı konuşma ile başlayan konferansın ilk sunumunu Akkuyu Nükleer A.Ş.’den Eyyüp Lütfi Sarıcı yaptı.
Türkiye’nin nükleer sektörü kurma ve geliştirme hedeflerine dair bilgiler aktaran Eyyüp Lütfi Sarıcı, “Nükleer santral gibi büyük enerji tesislerinin inşaatı sayesinde inşaat, sanayi, ulaşım, altyapı, eğitim ve tıp başta olmak üzere ülkenin tüm alanlarında ciddi gelişmeler kaydetmenin yanı sıra, nükleer güç santrallerinin inşaatı on binlerce ilave iş imkanı ile birlikte modern ve ileri teknolojiyi beraberinde getirir” ifadelerini kullandı.
EnerjiSa İşletmeler Müdürü Mehmet Çelik yer aldı. Çelik, üretici olarak devlete elektrik sattıklarından, ama devletin şebekesini kullandıklarından dolayı da destek sunduklarını söyledi.
“Günden güne gelişen bir ülke konumunda olan Türkiye’nin sanayisinin birçok ülke ile rekabet edebilir bir hale gelmesi gerekiyor” ifadesini kullanan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Şener ise, “Zaman geçtikçe enerjiye olan talep artıyor. Tasarruftan da bahsediliyor. Haklılar da ama bunun yanında enerjiyi de doğru kullanmalıyız. Ama ne kadar da tasarruflu kullanırsak kullanalım, gelişen teknoloji ile insan hayatına giren birçok alet var. Bu da elektrik tüketimini arttırıyor” şeklinde konuştu.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Şener, Türkiye’de nükleer enerji olması gerektiğini belirterek, “Bakıldığı zaman çevre anlamında en iyi enerji kollarından birisi nükleerdir. Sıfır emisyona yakındır. Bunun yanında ülkemizde elektrik maliyetlerini aşağıya doğru çekecek. Kurulacak Akkuyu ve diğer santraller, ülkemizin elektrik anlamında bel kemiği olacak. Ülkemizin menfaatlerini düşünüyorsak Nükleere karşı çıkmamamız gerekiyor” dedi.