Sivas İl Özel İdaresi tarafından tarımsal altyapıyı güçlendirmek amacıyla hazırlanan ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın “Tarımla Gelen Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında Altınyayla İlçesi’nde kurulan Güneş Panelleri ile Enerji Üretimi Tesisi elektrik üretmeye başladı.
Tesisin yer teslim törenine İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. teknik personelleri, AB Koordinasyon Merkezi personeli ile idare teknik personelleri katıldı.
Toplam 200 kw kurulu güce sahip tesiste; 250 W’lık 800 adet panel, 10 adet 17000W gücünde inverter yer alıyor. Üretilen fazla enerjinin ÇEDAŞ hattına aktarılması için 1 km uzunluğa sahip dağıttım hattı ile 250 KVA güce sahip trafo bulunmaktadır. Tesisin bir diğer özelliği ise uzaktan izleme modülü sayesinde internet ortamında günlük, haftalık ve aylık üretilen enerji değerleri izlenip kayıt altına alınacak.
Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin tesis hakkında bilgi vererek, “Sivas İl Özel İdaresi ile ORAN tarafından Tarımla Gelen Kırsal Kalkınma hibe programı kapsamında, Altınyayla İlçesi’ne güneş panelleri ile enerji üretim tesisi kuruldu. Tesisimiz şu anda enerji üretimine başladı. Tesisimizin toplam kurulu gücü 200 KW’dır. Bu enerji ile Altınyayla Sulama Birliği’nde yer alan 7 adet sulama pompasının enerji maliyetlerini ortadan kaldırıyoruz. Güneş enerjisinden elde edeceğimiz elektrik sayesinde 3 bin dönüm araziyi su ile buluşturacağız. Tesiste yılın her ayında enerji üretilecek. Fazla enerjiyi ise ÇEDAŞ ile yaptığımız protokolle mahsuplaşma yoluna gideceğiz. Ben bu tesisin Altınyaylalı çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Altınyayla Sulama Birliği Başkanı Senati Bıyık ise “Daha önce enerji maliyetlerimiz yüksek olduğu için çiftçilerimiz para kazanamıyordu. Bu tesisle çiftçilerimiz para kazanacaktır. Tesisin vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.