Adapazarı Belediyesi 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle Orhangazi Kültür Merkezi’nde düzenlediği Bedirhan Gökçe ile “Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale” adlı şiir gecesi büyük ilgi gördü. Gökçe, sahneye 19.15’te çıktı.
Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Sezer, belediye meclis üyeleri, Kıbrıs Gazisi, Çanakkele Şehitleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Öz ve çok sayıda Bedirhan Gökçe hayranı katıldı. Gökçe, Çanakkale ve İstiklal Marşımızı yazan Mehmet Akif Ersoy’un hayatıyla ilgili anlattıklarıyla salonda duygulu anlar yaşattı. Gökçe, “İngiliz, Fransız, Kanada, Hindistan ve Senegal tüm dünya bir araya gelmişti. Normalde 7 askerin kaldırabileceği 275.6 kg’lık mermiyi Seyit Onbaşı “La Havle Vela Kuvvete” diyerek iman gücüyle kaldırmıştır. İngiliz Deniz Kuvvetleri Bakanı Winston Churchill, Çanakkale’de Türklerin iman gücüyle kazandığı zafer sonrasında "Biz, Çanakkale’de Türklerle değil Tanrı ile savaştık. O yüzden yenildik" demiştir. Çanakkale Deniz Savaşları başlamadan önce Boğaz, havadan ve denizden defalarca taranmıştır. Bu tarama sonucunda Boğazın temiz olduğu rapor edilmiş, savaş başlayınca birçok gemi bu taranan alanlardaki mayınlara çarparak batmıştır. Nusret Mayın Gemisi tarafından döşenen ve denizin sadece birkaç metre altında bulunan 26 mayının görülmemesi ise çok ilginçtir. Müslümanlar gece Karanlık Limanın üstüne gökyüzünden yağan Vav ve Kaf harflerinden yola çıkarak 6+20=26 şifresini çözüp o bölgeye 26 adet mayın döşemeleriyle düşman gemileri batırılmıştır”diye konuştu.
İstiklal Marşının yazarı Mehmet Akif Ersoy’un yaşamından örnekler veren Gökçe, “Tam bir memleket sevdalısı olan Mehmet Akif, sırf ödüllü olduğu için milletin bağımsızlığının yazılacak yarışmaya katılmak istememiştir. Israrlar üzerine para karşılığı şiir yazmayacağını belirtmiş yarışmaya ödülsüz girmeyi kabul etmiştir. Kalem bulamadığı günler olmuştur. İstiklal Marşı’nın ilk mısrasını duvara tırnaklarıyla kazımıştır. Kömür karasıyla şiirlerine devam etmiştir. Bütün İslam Ülkelerinin yükü üzerindeydi. Üzerine aldığı bu sorumlulukla İstiklal Marşı’nı yazarak birinci gelmiştir. Meclise 14 günde emanet bir paltoyla giderek kendisine verilecek 500 altın ödülü geri çevirmiştir. Kendisine bari 2 altını alsaydın kendine palto alırdın diyen arkadaşıyla 1 yıl konuşmamıştır”dedi.
Başkan Yardımcısı Rıdvan Sezer, “Bugün tarihi bilmek adına duygu yüklü ve anlamlı bir program gerçekleştiğini kaydederek, ‘Buradaki manzara çok muhteşem. Bugün burada ecdadımızın, atalarımızın ruhlarını şad ettik. Bedirhan Bey, bize tarihimizi bilmek adına çok derin bilgiler aktardı. Onlar, analarını babalarını eşlerini çocuklarını tüm sevdiklerini bırakıp Çanakkale’ye gittiler. Onlar vatanını bayrağını inançlarını o bıraktıklarından daha çok sevdiler ve asla dönmeyi düşünmediler. Bu toprakların ne kadar değerli olduğunu ve ne bedeller ödendiğini hepimiz bilelim ki birlik ve beraberliğimizi hiç bozmayalım.”ifadelerini kulllandı.