Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışmalarının tamamlandığı Kent Park içerisindeki Faik Baysal Kütüphanesi ve Divan Kitap Kafe’nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.
Programa Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, Serdivan Belediyesi Başkanı Yusuf Alemdar, Erenler Belediyesi Başkanı Cavit Öztürk, Akyazı Belediyesi Başkanı Hasan Akcan, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, Jandarma Alay Komutanı Albay Adnan Şimşiroğlu, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, Büyükşehir ve SASKİ Bürokratları, ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK Temsilcileri, merhum Faik Baysal’ın kızı Elif Baysal ve oğlu Emre Baysal ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın mini konseri ile başlayan programın açılış konuşmasında söz alan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, şehre kimlik kazandıran unsurun kültür olduğuna dikkat çekti. Aktürk, “Biz kültür sanat programlarımızın içeriğini daima, kitapları merkeze alarak belirledik. Programlarımızda düşünceye, felsefeye; yani derinlikli ve nitelikli işlere her zaman yer açtık. Bunu bir tarz ve üslup olarak belirledik. Aslında hepimiz, kitapların dünyasından dünyaya bakıyoruz. Kitaplar söylenilenin aksine, doğru tecrübelere de kaynaklık ve önderlik ediyor. Bu vesileyle Faik Baysal’ın hatırasını taşıması bakımından da memnuniyet duyduğumuz kütüphanemizin, nice entelektüel çalışmalara ev sahipliği yapmasını diliyorum” diye konuştu.
Programın devamında merhum Faik Baysal’ın ‘Annem’ adlı şiirini kızı Elif Baysal seslendirdi. Emre Baysal ise yaptığı konuşmada, merhum Baysal’ın hayatına dair bilgiler verdi. Emre Baysal, “Faik Baysal 82 yaşına kadar masasından daktilosu ve gözlüğü eksik olmadı. Bu kütüphane ile adı yaşamaya devam edecek. Eminim ki bugün aramızda olsaydı çok mutlu olacak ve gurur duyacaktı. Bizi Faik Baysal Kütüphanesi’nde buluşturan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu’na Baysal ailesi olarak şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Elif Baysal ise, Faik Baysal’ın kalbinin yarısının daima Adapazarı’nda olduğunu vurguladı.
Konuşmasının başında şehre kazandırılan kültür sanat yatırımlarını değerlendiren Başkan Zeki Toçoğlu, Anadolu kültür ve sanat başkenti Sakarya hedefine emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti. Toçoğlu, “Şehir planlarını, duble yollarını, meydanlarını, yeşil alanlarını, sanayi alanlarını belirlemek ne kadar önemliyse aynı şekilde şehrin kültür hayatını belirleyecek çalışmalar yapmakta o kadar önemlidir. Artık şehirlerin ekonomiye katkısı kadar ürettiği ve geliştirdiği sanat yapılarıyla da ön plana çıktıkları bir dönemde bizim buna seyirci kalmamız elbette mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Başkan Toçoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak duble yolu, içme suyunu, ulaşımı ne kadar önemli görüyorsak kültür ve sanat yatırımlarını da o kadar değerli görmekteyiz. Faik Baysal Kütüphanemizi ve Divan Kitap Kafe’yi şehrimize kazandırırken bu anlayışla hareket ettik. İl Özel İdaresi’nden devraldığımız kütüphanenin kısa süre içerisinde iyileştirme çalışmalarını tamamladık. Kütüphanemizin kitap sayısını arttırarak şu an 19 bin 500’e ulaştık. İnşallah bu sayı daha da artacak. Değerli edebiyatçımız merhum Sayın Faik Baysal’a bir vefa örneği olarak bu ismin tercih edilmesi bizleri mutlu etmiştir. İnşallah Faik Baysal Kütüphanemiz şehrimizden yeni Faik Baysalların, Necati Mertlerin, Fatma Çolakların, Selahattin Şimşeklerin çıkmasına vesile olur. Bu değerleri yeniden çıkarmak, kültür semamızı nice yıldızlarla doldurmanın yolu işte böyle mekanları hayata geçirmekle mümkün oluyor. Bizler yöneticiler olarak bunun sorumluluğunu biliyor ve gereğini yapmaya gayret ediyoruz. Üstat Nuri Pakdil’in dediği gibi ‘Okumadığın Gün Karanlıktasın’. Ülkemizin aydınlık yarınları için kütüphanemizle birlikte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Kitap Kafe’nin de şehrimiz kültür sanat hayatına bir canlılık katmasını ümit ediyorum.”
Konuşmaların ardından Faik Baysal Kütüphanesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve misafirler Faik Baysal Kütüphanesi ve Divan Kitap Kafe’yi gezdi.