Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından “Engelli Hastalara Bakım Veren İnformal Bakıcıların Yaşadığı Sorunlar ve Deneyimleri” adlı bir etkinlik düzenlendi.
Engelliler haftası dolayısıyla SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan SAÜ Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Yurdanur Dikmen, engelli hastalar ve engelli hasta bakıcılarının yaşadığı sorunlara ilişkin bilgiler verdi.
Engelli hastalara yönelik yapılan faaliyetlerin hep hastalar üzerinde sürdürüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Yurdanur Dikmen, engelli bir hastaya bakım veren kişinin de literatürde hasta ve gizli hasta olarak tanımlandığını ifade etti. Bakım veren kişilerin aslında fiziksel ve psikolojik olarak bakım yükünün altında ezildiğini belirten Doç. Dr. Dikmen, “Bakım verme, büyük oranda samimiyet ve sevginin artması, kişisel gelişim, yakın ilişkilerin gelişmesi, diğer bireylerden sosyal destek alma, kendine güven duyma, kişisel doyum sağlama gibi süreçleri kapsıyor. Ancak bakım veren kişilerde bu duyguların yanında, bakım yükü dediğimiz fiziksel sosyal ya da ekonomik bir takım sorunlar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.
Bakım yükünün bir kişiye verilmemesi, birden fazla kişiyle paylaştırılması gerektiğine vurgu yapan Dikmen, bakım veren kişilerin yaşadıkları sıkıntıları aşmaları için bir proje başlattıklarını, konferanslar, eğitimler, ev ziyaretleri, sosyal geziler gibi uygulamalarla bu sıkıntıları aşmalarını sağladıklarını anlattı.