Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin arıcılık için büyük bir yatırım hamlesine giriştiğini söyledi.
Samsun’daki arıcılık faaliyetleri hakkında bilgi veren Rasim Kaplan, “İl Özel İdaresi’nin kapandıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları genişledi. İl Özel İdaresi’nin yetkileri Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Bu anlamda Samsun Büyükşehir Belediyesi ilçelerde toplantı yapıyor. Arıcılığı ve tarımı farklı şekilde desteklemeye çalışıyor. Bununla ilgili görüşlerini belirtiyor. Bu desteklemelerin içinde arıcılıkta var. Bununla ilgili bir çalışma yapıldı belli bir yerlere gelindi. Bunun da Samsun’da arıcılığı arttırabileceğini düşünüyorum. Ben birlik başkanı olarak diğer illeri de araştırıyorum. Şu anda bizim Büyükşehir Belediyemiz diğer illere göre arıcılığı daha çok destekliyor. Ben arıcılık adına baktığımda gereken desteği Büyükşehir Belediyesi’nden gördüğümüzü düşünüyorum. Üretimden pazarlamaya kadar her kademesinde biz buraya bir el atalım. Biz bunu nasıl bir adım ileriye götürürüzün hesabını yapıyorlar. Bu da bence çok önemli bir şey” diye konuştu.
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ARICILARA ANA ARI DESTEĞİ
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin arıcılara destek vermek için kraliçe arı ve ana arı desteğinde bulunacağını belirten Kaplan, “Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz bey ile bütün hazırlıklarımızı yaptık ama bu seneye yetiştiremedik. 2016 yılında ana arı desteğimizi bizim bütün arıcılarımıza verecek. Her arıcıya 1 tane değil birçok ana ve kraliçe arı verilecek. Hatta bu desteklerin içinde alternatif ürün olarak polen kapanları ve propolis tuzakları da olacak” dedi.
“SAMSUN’DA SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK BAL ÜRETİM ORANINA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”
Samsun’daki bütün arıcıların hazırlıklarını tamamlayarak üretime hazır olduklarını belirten Kaplan, “Samsun’daki arıcılarımız ilkbahar hazırlıklarını yaptılar. Arılarını yetiştirdiler. Yağışlı bir sezon geçmesine rağmen bu sene çiçek bol, doğa zengin. Aldığımız haberlere göre de nektar akımı da yoğun gibi gözüküyor. Samsun’da faaliyet gösteren 700 üyemiz var. Bunların yüzde 65’i göçer arıcılık yapıyor. Diğerleri yerleşik arıcılık yapıyor. Türkiye’nin farklı yerlerin de Samsun’a gezgin arıcılar geliyor. Bunun da Samsun’a olan katkısı çok. 50 arıcı Samsun’a gelse 50 aile buraya gelmiş oluyor. Bu aileler 2-3 ay burada kalıyorlar. Bu da Samsun için bir kazanım oluyor. 700 arıcı Samsun için yeterli değil. Şu anda olması gereken sayıda değiliz. Bence Samsun’da olması gereken arıcı sayısı bin 500-2 bin kişidir. Ordu’da 3 bin arıcı var. Tüm bunlara rağmen Samsun’da geçen sene bin 300 ton bal üretildi. Mevsimler böyle devam ederse Samsun’da son zamanların en büyük bal üretimin oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sene bin 500 ton bal üreterek son 5 senenin rekorunu kırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.