Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerdeki turizm potansiyelini canlandırmak ve geliştirmek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında Asarcık Turizm Eylem Planı da hazırlandı.
İlçeye yapılacak turizm yatırımlarıyla ilgili yöre halkıyla birlikte çalışma gerçekleştiren belediye bürokratları, yapılacak projeleri belirledi. 8 maddelik turizm yatırımının öngörüldüğü çalışmada ön plana tarihi Gökgöl ve Ahşap Koşaca Camilerinin restorasyonu çıktı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB), 2015-2017 dönemi Asarcık Turizm Eylem Planı hazırlıklarını tamamladı. Çalışma kapsamında yapılacak yatırımlar ise projelendirildi. İhale aşamasına gelen projelerin ise 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar tamamlanması hedefleniyor.
Birliğin ilçeye özgü hazırlayıp projelendirdiği 8 yatırım ise şöyle sıralanıyor: Öncelikle ilçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümlerine müdahale edilecek. Buralara kent estetiği kazandırılarak turizme katkı verecek hale getirilme noktasında, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesi koordineli olarak çalışacak. Geleneksel at yarışları ve güreşlerin yapıldığı Töngel Tepesi genişletilerek ihtiyaç duyulan altyapı tesisleri ile donatılacak. At yarışları ve güreşlerin yapıldığı alanın tahsis edilebilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nce Orman İşletme Müdürlüğü’nden tahsis talebinde bulunulacak. Töngel Tepesi’nin çevre düzenlemesi yapılacak, at yarışları ve güreş müsabakaları için tribün, mescit, tuvalet ve diğer ihtiyaçları tamamlanarak modern bir tesis haline dönüştürülecek. Ayrıca yürüyüş parkuru oluşturulacak.
Tarihi ahşap Asarcık evlerinden bir tanesi satın alıp veya benzeri yapmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, burada ilçeye özgü mutfak ürünlerinin ve yemek tatlarının sunulacağı bir kafe-lokanta olarak hizmet verecek. Gökgöl Su Değirmeni çalışır hale getirilerek, etrafında organik pazar yeri oluşturulacak. Asarcık’a özgü bir yemek üzerinde çalışılacak. Kemal Akkaya Caddesi üzerinde belirlenecek beş tane evin ahşap giydirme işlemlerinin yarısını Asarcık Belediyesi karşılayacak. İlçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri ön plana çıkartılarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında gerekli çalışmalar yapılacak. İlçenin antik çağdan günümüze ulaşan, ilk Tunç Çağı ve Helenistik dönemde iskan gören Emir Musa köyündeki Horoztepe Tümülüsü ile Biçincik Mahallesi Şatiba mevkisindeki tümülüs, temizlenerek, bunların jeolojik etütleri yapılarak turizme kazandırılacak.
TARİHİ AHŞAP CAMİLER TURİZME KAZANDIRILACAK
Çok sayıda ahşap caminin bulunduğu ilçede Büyükşehir Belediyesi, yatırım programı kapsamında Akyazı Mahallesi’ndeki 300 yıllık ahşap Gökgöl Camisi ile Koşaca Mahallesi’ndeki ahşap Koşaca Camisi’ni restore ettirecek. Gökgöl caminin bahçesinde bulunan güreş alanı ve tribünler de yeniden yapılandırılacak. 1180 yılında yapılan cami, en son 1970 yılında ise son kez tamir görmüştü. Mimari ve üslup açısından 16. yy. ahşap camileri özelliği taşıyan caminin çevresindeki yerli taştan yapılmış mezar taşları dikkat çekerken, ahşap sütunlarında Osmanlıca bilgiler yer alıyor. Koşaca Mahallesi’ndeki Koşaca Camisi’nin ise kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Kökboyası ile yapılmış kalem işi ve boyalı oymaların bulunduğu cami, mimari üslubu itibariyle 17. yy. ve süsleme üslubu ile de 18. ve 19. yüzyıllara işaret ediyor.