Anadolu’nun keşfedilmemiş doğal güzelliklerinden biri olan ’Saklı Cennet’ Ayvacık, yıllardır beklediği turizm yatırımlarına kavuşuyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, panoramik manzarasıyla görenleri kendisine hayran bırakan Ayvacık’ta 8 turizm yatırımı gerçekleştirecek. Ayvacık Turizm Eylem Planı kapsamında yapılacak Saklı Cennet’teki yatırımlara 7 Haziran milletvekili seçiminin ardından başlanacağı açıklandı.
Karadeniz Bölgesi’nin en uzun baraj gölü ve yüzer adaları ile doğa harikası bir coğrafyaya sahip Ayvacık, ortasından geçen Yeşilırmak-Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu Baraj Gölleri ile yerleşim bakımından Landwasser Irmağı kenarında kurulu Davos’a benziyor. Doğal güzellikleri ile göz kamaştıran ilçede 26 bin kişi yaşıyor. Samsun’a 60 km uzaklıktaki şirin ilçe, devlet bütçesiyle 11 milyon TL’ye inşa edilen Eynel Köprüsü’nün kattığı estetik ve görsel şölen ile turizm şirketlerinin gözdesi. Daha önce potansiyeli fark edilmemesine rağmen şimdilerde çok sayıda özel sektör yatırımcısının ilgisini çeken Ayvacık, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları ile kapılarını ulusal ve uluslararası turizme açmaya hazırlanıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) öncülüğünde Saklı Cennet’i ulusal ve uluslararası turizme kazandırmak amacıyla hazırladığı Ayvacık Turizm Eylem Planı tamamlandı. Planda yer alan 8 yatırımın projelendirilme aşaması ise sona erdi. Projelerle ilgili ihale süreci devam ederken, fiziki çalışmalara 7 Haziran milletvekili seçiminden sonra başlanacak. 2015-2017 yıllarını içeren 2 yıllık turizm eylem planı çalışmaları ise 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar tamamlanacak.
Su sporlarından gençlik kamplarına, doğa yürüyüşlerinden yöresel lezzetlere, ormanlarla kaplı doğal manzarasından tarihi ve turistik mekanlarına kadar Ayvacık’ın bir çok turizm potansiyelini görücüye çıkaracak olan Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarıyla ilçeyi Karadeniz turizminin en popüler turizm markası haline getirecek.
Turizmde Samsun’un en iddialı ilçelerinden olan Ayvacık’ta hayata geçirecek projelerle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yatırımlarla turistik ilçeye olan ilginin daha da artacağını söyledi. Yatırımların tamamlanmasının ardından Saklı Cennet’i gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında bütün yönleriyle tanıtacaklarını dile getiren Başkan Yılmaz, "Turizmde gözbebeğimiz ilçelerimizden Ayvacık’ın doğal ve turistik potansiyelini yatırımlarımızla daha da artıracağız. Çeşitli ülkelerden heyetler getirip, ilçelerimizi gezdirerek ülkelerinde tanıtmalarını ve anlatmalarını sağlıyoruz. Bu arada eksikliklerimizi de tespit ediyoruz. Bu doğrultuda yapacak çok işimiz var. Turizm eylem planlarını da bunun için hazırladık. Şimdi de yatırıma dönüştürüyoruz" dedi.
Ayvacık’ın turizm anlamında Samsun için büyük bir değeri olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, "Ayvacık ilçemiz için ilk etapta hayata geçireceğimiz 8 proje hazırladık. Çalışmalar tamamlandı ve ihale süreci devam ediyor. Bu kapsamda öncelikle ilçemizin giriş ve çıkışlarındaki sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümlerine müdahale edecek, bunları kent estetiğini artıracak şekle getireceğiz. İlçemizin mimari özelliklerini yansıtan iki adet tarihi ahşap evi satın alıp veya benzerini yaptırılarak burayı butik otel ve yöresel yemeklerin sunulduğu kafe-lokanta tarzına dönüştüreceğiz. Peyzaj düzenlemeleri ile yürüyüş ve bisiklet yolu, mescidi, tuvaleti ve piknik alanlarıyla donatıp tatilciler için alternatif bir mekan oluşturacağız. Terice Deresi ile Uğurlu Mahallesi arasındaki alanı “Doğal Yaşam Alanı” olarak düzenleyeceğiz. Orman arazisi üzerine DSİ tarafından yapılan taş binayı, barajda hayatını kaybedenler anısına müzeye çevireceğiz. İlçe merkezindeki iskele gerisinde bulunan kent meydanını ve kafeteryayı projelendirip buraya hayat vereceğiz" diye konuştu.
Baraj gölü üzerinde de turizm yatırımları gerçekleştireceklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Eynel Köprüsü’nün görüntüsünü daha cazibeli hale getirmek için aydınlatma çalışmalarını tamamladık. Şimdi de tamamlanan 10 kilometrelik Eynel yolunun ikinci 10 kilometresini imkanlar ölçüsünde yapımına devam edeceğiz. Gölün etkinliğini artırmak için dragon bot, bisiklet, yelken, paraşüt gibi organizasyonları Ayvacık’a kaydıracağız. Ayrıca baraj gölünde küçük grupları gezdirmek için Samsunum-2 teknemizin küçük kapasitelisini satın alınıp hizmete sunacağız. İlk etapta yapacağımız bu yatırımlar, ilçede bir hareketlilik ve canlılık oluşturacak. İkinci etap yatırımları ve tanıtımları da tamamladığımızda Ayvacık, Karadeniz turizminde öne çıkacak. Yatırımlarımız ilçemize ve hemşerilerimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
“ALT YAPI PROBLEMLERİMİZ ÇÖZÜLÜYOR”
İlçenin önündeki en büyük engelin alt yapı yatırımları olduğuna değinen Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur da Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ve SASKİ Genel Müdürlüğü yatırımlarıyla yol, içme suyu ve kanalizasyon problemlerinin ortadan kalktığını söyledi. Ayvacık’ın turizmde geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Başkan Belur, "İlçemizin turizm vizyonuna artık daha farklı pencereden bakıyoruz. Bölgesel turizmden çıkıp uluslararası turizme yeşil ışık yakıyoruz. ’Saklı Cennet’ adıyla bilinen ilçemizin geleceği çok parlak. Potansiyelimize güveniyoruz. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanacağız. Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarının ilçemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.