Samsun’un Bafra ilçesinde “3. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği” yapıldı.
Sürmeli Köyü Derneği (SÜR-DER) tarafından organize edilen ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediyesi, Bafra İçin Hepimiz Platformu’nun desteklediği "3. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği"nde köylerden getirilen organik tohumlar takas edildi.
Sürmeli Köyü Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisiyle başlayan şenlikte vatandaşlar hem alışveriş yaptı hem de stantları gezerek bilgi sahibi oldu. Tohum takas şenliğine gelen AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin stantları gezerek bilgiler aldı ve fotoğraf çektirdi.
"26 ORGANİK TARIM MÜRACAATI VAR"
Şenlikte ilk konuşan SÜR-DER Başkanı, Bafra Tema Temsilcisi Süleyman Özata, "Bugün burada köyümüzde bir şenlik var. Bizim buradaki hedefimiz mevcut arazilerimizi organik tarıma açmaktı. 4 yıldır sürdürdüğümüz bu çabalarımız meyvesini verdi. Köyümüzde 26 tane organik tarım müracaatı var. Bunlardan 4 tanesi belgelerini aldı, 22 tanesi geçiş döneminde. Bizim amacımız bu ürünleri köyümüzde yetiştirip köyümüzde pazarlamak ve aynı zamanda köyümüzü ekolojik turizme açmaktır. Önümüzdeki haftalarda köyümüzde sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği de vereceğiz. Bunun hazırlıklarını da yaptık. Bizim gayemiz mevut olan iklim şartlarının değişimi ile sağlıkta artan hatalar, teknik durumlarla beraber bu hataları sağlıklı gıdalar ile bunları durdurabilmek. Gayretimiz bunun indir, biz buna inandık, köylümüzde inandı. Herkes bu işin üzerine eğiliyor, bu günkü kalabalık da bunu gösteriyor” dedi.
"SAMSUN’UN ORGANİK TARIM İHTİYACINI KARŞILIYOR"
Sürmeli’nin Samsun’un organik ihtiyacını karşılayan en önemli köylerden bir tanesi olduğunu belirten OMÜ Bafra Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, “Burada yaklaşık 22 tane çiftçimiz organik tarıma döndü. 5 yıllık çalışmamızın ürünü Ekolojik Yaşam ve Tohum Şenliği’nde ekolojik tohumlarımızın çiftçimiz ile buluşması gerçekleşmektedir. Burada ekolojik tohumların takasını gerçekleştirmekteyiz. Köylülerimizde ekolojik tohumları takas etmekteyiz” diye konuştu.
OMÜ stant görevlilerinden Erkan Gören ise, “Tohum şenliğimizin üçüncüsünü Sürmeli Mahallesi’nde yapmamızın amacı köyümüz organik tarım için çalışma içindeydi. Organik tarıma geçiş sürecindeydi. Şu anda artık organik ürünleri pazara sunacak hale geldi. Yerel tohumları atadan gelme tohumların tespitini yapabilmek, bunların hastalıklı olanlarını ayıklayıp bunları ‘tohumtakas.org’ adlı sitemizde tüm Türkiye’deki tohum severlerimize dağıtıyoruz. Amacımız bu tohumları öldürmeyip, saklayıp geliştirmektir” şeklinde konuştu.
OMÜ Vakfı Koleji Müdürü Mustafa Kurt ise, “Sürmeli’deki tohum takas şenliği son derece güzel oldu. Ancak yağmurun azizliğine uğradı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Şenliğe ayrıca AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve çok sayıda vatandaş katıldı.