İlkadım Belediyesi tarafından ‘Asrın Vicdanı Mehmed Akif Ersoy’ başlıklı panel düzenlendi.
İstiklal Marşı şairi Mehmed Akif Ersoy, ölümünün 79. yıl dönümünde İlkadım Belediyesi tarafından düzenlenen “Asrın Vicdanı Mehmed Akif Ersoy” panelinde yad edildi. Mehmed Akif Ersoy, İlkadım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği panelde tüm yönleriyle ele alındı.
AKİF TORUNU DEDESİNİ ANLATTI
Ani rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı programa telekonferans ile bağlanan Mehmed Akif Ersoy’un yaşayan torunlarından Selma Argon, Ersoy’un hayatını ve bilinmeyen yönlerini dinleyicilerle paylaştı. Dedesi Mehmet Akif’i anlatarak gençlere mesajlar veren Selma Argon, Mehmet Akif’in ulusal birliğe gönül veren, Milli Mücadele’yi kanında hisseden bir insan olduğunu ifade etti. Argon, Mehmet Akif’in kendisi ile hiçbir zaman övünmediğini, TBMM’de İstiklal Marşı okunurken bile, başını önüne eğen mütevazi bir insan oluğu dile getirdi.
Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr Şeyma Kuran’ın yaptığı panelde, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık ve OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, vatan şairi Mehmed Akif Ersoy’un hayatının bütün Türk gençliği tarafından her bir zerresine kadar çok iyi tahlil edilmesi ve bilinmesi gerektiğini söyledi.
“AKİF, SAFAHATI ASIM NESLİNE HEDİYE ETTİ”
Ülkenin geleceğinin iyi yetişmiş kuşaklarla mümkün olabileceğini söyleyen OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, “Bilgisiz ahlak, miskinlik ve zayıflığa, ahlaksız bilgi ise milletlerin ruhunun zehirlenmesiyle sonuçlanacak felaketlere sebep olur. Mehmed Akif son nefesine kadar davasına sadık kaldı. Müslüman gençlere içinde bulundukları neslin modelleri olma yolunda öncülük etti. Birlik ve beraberlikten yana oldu. Gençlere son bıraktığı mısralar ile bu ilim ve ahlak mirasını omuzlamayı, öncü ve önderlerden olarak, bu din-i ilahiyeyi kucaklamayı vasiyet etti. Onun bıraktığı bu kutlu mirasa kucak açan tüm gençleri Asım genci olarak gördü. Ve Safahat’ın her bir mısrasını o genç nesle, o neslin ruhuna armağan etti” dedi.
Programın sonunda panelin moderatörü Yrd. Doç. Dr Şeyma Kuran ve panelistler OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık ve Prof. Dr. Yavuz Bayram’a İlkadım Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr Bünyamin Kocaoğlu ve İlkadım Belediyesi Basın Yayın ve Kültür Müdürü Oktay Çakır tarafından fidan sertifikası ve çiçek takdim edildi.