Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca Samsunport Limanı’nda 27 Mart Cuma günü yapılacak olan ve gerçek kimyasal maddelerin kullanılacağı tatbikatın provası yapıldı.
Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer (KBRN) tatbikatı öncesi Samsunport Limanı’nda yapılan provaya 14 kamu kurumunun ve 213 personel görev aldı. Tatbikatta gümrükten gelen bir kolinin içinden kimyasal toz ve duman çıkması üzerine kamu kurum ve kuruluşları harekete geçti. Yaklaşık 1.5 saat süren prova tatbikatında üzerine kimyasal madde bulaşan personel kurtarıldı ve kimyasal maddenin temizliği gerçekleşti.
Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ilgili kamu kurum ve özel sektör yetkililerin katıldığını belirten Samsun Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, “Türkiye Afet Müdahale Planının KBRN hizmet grubuyla ilgili bütün birimlerinin ortak yürüttüğü çalışmadır. Toplam 16 tane kurum ve kuruluş bu çalışmaya katılıyor. Yaklaşık 30 gündür yapılan hazırlık toplantılarında 180 personele KBRN eğitimi verildi. Bunlardan 50 tanesi Gümrük Bakanlığı personelidir. AFAD tarafından hem Ankara’daki Gümrük Bakanlığı personeline hem de Samsun’daki Gümrük Bakanlığı personellerine KBRN eğitimleri verildi. 15 tane ilin Gümrük, Sağlık ve Çevre Müdürlükleri bu tatbikata gözlemci olarak katılıyor. Liman bölgesindeki gümrük sahası içersinde meydana gelebilecek biyolojik ve kimyasal tehdit ile ilgili 2 tane farklı senaryomuz var. Bu senaryo gereği bütün kurum ve kuruluşlar bu biyolojik ajansların bertaraf edilmesi, bundan etkilenen kişilerinde arındırılmasıyla ilgili müdahale ve güvenlik hizmetlerini yürütecekler. Bu tatbikatımızda gerçek biyolojik maddeler ve bunları tespit eden cihazlar kullanılacaktır” dedi.