Sağlık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürütülecek olan “Organ Bağışına Genç Dokunuş” konulu 17 ilçede 17 konferans projesinin açılış toplantısı yapıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ve Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatör Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Samsun’da ve BKM sorumluluğunda olan bütün illerde organ bağışı faaliyetleri ile ilgili yoğun bir çalışma başlattık. Her gün yeni bir proje ile karşınıza çıkıyoruz. Bugün startını vereceğimiz projemizde, gençlerimize yönelik bir projedir. İsmini de ‘Organ Bağışına Genç Dokunuş’ diye adlandırdık. Bu proje kapsamında özellikle lise 3-4’üncü sınıflarda olan çocuklarımıza gideceğiz. Okullarında seminerler düzenleyeceğiz. Bu öğrencilerimize organ bağışının önemini, neden organ bağışını anlatmaya çalışacağız. Biz bu 2-3 senelik çalışmalarımızla organ bağışında gençlerimizin tavırlarının çok önemli olduğunu gördük. Gençlerimizin aklına yatan olay hem ileriye yönelik bizlerin işlerini kolaylaştırıyor hem de gençler ailenin içerisinde görüşlerini çok daha rahat söyleyebiliyorlar, ailelerin bu konuya bakış açılarını değiştirebiliyorlar. Çünkü gençler bizim geleceğimiz. Organ bağışı da bizim geleceğimizi ilgilendiren bir konudur. Ülkemizde 30 binin üzerinde organ bağışı listesinde olan hastamız mevcut. Bu kişilerin de organ bağışından başka şifa bulmaları da hiçbir umutları yok. Gençlerimizle beraber Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Sağlık Müdürlüğümüz ile birlikte ortaklaşa organ bağışına ‘Genç Dokunuş’ isimli projemizi burada başlatıyoruz” dedi.
Organ bağışı ile ilgili gençleri bilgilendirmek istediklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “Bu proje ile birlikte öğrencilerimize ‘organ nakli nedir, tıbbi ve dini yönden içerikleri nedir’ onları anlatacağız. Çünkü bu konuda gençlerimizin çok fazla fikir sahibi olmadığını düşündüğümüz bir konudur. Böylece onları bilgilendirmek istiyoruz. Ülkemizde 30 bin organ bekleyen insanımız var. Bu projeyi biz önemli buluyoruz. Tabi ki gençlerimizden de bir organ bağışı beklentimiz yok. Çünkü yasal olarak da organ bağışı için 18 yaşını doldurmuş olunması gerekiyor. Ama her birimizin de birer organ bağışçısı olabileceğimiz gençlerimize hatırlatmak istiyoruz. Yaklaşık 15 bin öğrencilerimize 1 yıl içerisinde eğitim vereceğiz” diye konuştu.
İlk eğitim de yarın saat 11.00’de Namık Kemal Anadolu Lisesi’ndeki 3. ve 4. sınıf öğrencilerine verilecek.