Türkiye’nin eşsiz doğa harikası ilçelerinden ’Saklı Cennet’ Ayvacık’ın alt yapı sorunları, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları ile çözüme kavuşuyor.
30 Mart Yerel Yönetimler Seçimi’nin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin her anlamda ele aldığı ’Saklı Cennet’ Ayvacık, alt yapı bakımından sorunsuz bir ilçeye dönüşüyor. Turizm bölgesi olması sebebiyle çalışmaların baş döndürücü hızla sürdüğü ilçede Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Ayvacık Şube Müdürlüğü ile SASKİ Şube Müdürlüğü ekipleri, yolların kalitesini artırıp içme suyu şebekelerini ve kanalizasyon hatlarını bağlıyor.
Son 1 yıllık süreçte ilçede toplam 7.5 milyon TL tutarında alt yapı yatırım gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, yolu, suyu ve kanalizasyon şebekesi olmayan köy kalmayana kadar yatırımlarını sürdürecek. Özellikle Arap yatırımcıların göz bebeği olan Ayvacık’ta Fen İşleri Daire Başkanlığı, yol problemine neşter vurdu. Yol yapım çalışmalarına toplamda 5 milyon 129 bin 500 lira harcandı.
Büyükşehir Belediyesi, bunlara ilaveten bir çok projenin de hazırlığını yapıyor. Uğurlu Mahallesi yolundaki yama çalışmasının ihalesi tamamlanırken, imalata kısa süre içinde başlanacak. Bunun için belediye, yüklenici firmaya 390 bin lira ödeyecek. Eynel, Ortaköy, Ardıç, Güzelyurt, Kazancılı, Yeşildere, Döngel, Tiryakioğlu, Karağaç, Yeşilpınar ve Gürçam Mahallelerine de toplam maliyeti 1 milyon 300 bin lira olan 12 kilometre uzunluğunda beton yol döşenecek. Söğütpınar, Gülpınar, Şenpınar, Osmanlı, Kapıkaya, Yeşildere, Yeşilçam, Esenyurt, Çökekli, Çamlıkale, Kabaklık, Tacalan, bölgelerinde menfez, köprü ve yol iyileştirme çalışmalarına ise 600 bin lira ödenecek. Salıpazarı Tacalan Mahallesi ile Ayvacık-Kabaklık Mahallelerini birbirine bağlayan dere yatağı ile Esenyurt’a köprü yapacak olan Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından bu yatırımlar için 225 bin lira çıkacak. Toplamda hayata geçirilecek yatırımların maliyetinin ise 2 milyon 515 bin lira olduğu öğrenildi.
İÇME SUYU, KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU ŞEBEKESİNE İLİŞKİN 45 YATIRIM YAPILIYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Ayvacık Şube Müdürlüğü, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesine ilişkin 45 mahallede çalışma yürütüyor. Suyu olmayan mahallelere sondajlar vurarak çıkan suyu şebekelere bağlayan ekipler, alt yapısı olan mahallelerde de şebeke sistemlerini yeniliyor. Turistik ilçeyi yıllardır süren su ve kanalizasyon sorunundan kurtarmak isteyen SASKİ, içme suyu ve kanalizasyon projelerini titizlikle yürütüyor. Ayvacık’ı temiz çevre konusunda örnek bir ilçe haline getirmeyi hedefleyen ekipler, geçen yıl faal duruma geçirdiği atık su arıtma sistemini tam kapasite ile çalıştırıyor.
İlçede acil su ihtiyacı olan mahallelerden Çamalan’da içme suyu fizibilitesini tamamlayan SASKİ, su sorununu çözmek için çalışmalarına Kadılar sokağında devem ediyor. Köyden mahalleye dönüşmesi sebebiyle içme suyu ve kanalizasyon şebeke sistemi bulunmayan Eynel’de 112 metre boru döşeyen SASKİ, Sahilköy yazı dere mevkiindeki sondaj çalışması sonucu yaklaşık 5 litre su çıkardı. 2015 yılı çalışma kapsamında da mahalleye sondajla su sağlanacak, ayrıca kanalizasyon sistemi yapılacak. Gürçam Mahallesi’nde mesken ve yapıları korumak amacıyla SASKİ, 90 metre uzunluğunda boru döşeyecek. Çalışmalarına ve yatırımlarına süratle devam eden ekipler, tüm alt yapı sorununu 2017’ye kadar tamamlamayı hedefliyor.
Fen İşleri ve SASKİ ekiplerinin yatırım mücadelesini mahallelerde yaşayan vatandaşlar takdirle karşılıyor. Kabaklık Mahallesi Muhtarı Yusuf Soycan, ekiplerin çalışmalarını büyük bir özveri ile sürdürdüğünü söyledi. Ekiplerin karla mücadelede de başarılı bir performans sergilediğini hatırlatan muhtar Soycan, "Bu büyük yatırımları herkes görüyor ve taktir ediyor. 6 ayda köyümüzün çehresi değişti. Yol çalışmamız devam ediyor. Su sorumuz var ama ihalesi yapıldı. İnşallah yıl sonuna kadar bu sorundan da kurtulacağız. Elektrik sıkıntımız sürüyor. Sonuçta 1 yılda her şey çözülemez. Ama çalışmalar süratle devam ediyor. Yapılan yatırımlardan memnunuz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında tüm ekibine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Allah hızını kesmesin" şeklinde konuştu.
Sahil Mahallesi Muhtarı Erdal Sarıoğlu ise, 4 mahallenin içme suyu projesinin bitmek üzere olduğu bilgisini vererek, "Kendi mahallemde de 135 metre derinlikte sondaj çalışması yapıldı. 9 kilometrelik yolumuz genişletildi. Eynel-İncirli arasına 3 mahalleye hitap eden beton yol döşendi. 1 yılda Büyükşehir Belediyesi, ilçede ayak basmadık yer bırakmadı. Eksikliklerimiz var ama tamamlanacağına eminiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’ın verdiği sözü yerine getirmesi, tüm Samsun’un en büyük avantajıdır" ifadelerini kullandı.