Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Tekin Balcı, KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne 2015 yılı Ocak ayından günümüze kadar 615 kişinin başvurduğunu, 969 kişiye ise şiddet uygulandığını belirtti.
KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne açıldığı tarihten itibaren toplam 4 bin 254 kişinin şiddete maruz kalarak başvuruda bulunduğunu ifade eden Balcı, "Bu 4 bin 254 kişiden kadın başvurusu sayısı 4 bin 110, erkek başvuru sayısı 144’tür” dedi.
23 ERKEK ŞİDDET MAĞDURU OLARAK BAŞVURDU
2015 yılından itibaren ise 615 kişinin KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne başvurduğunu belirten Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Tekin Balcı, “Bunlardan 592’si kadın, 23’ü de erkek. 2015 yılında uygulanan şiddet olaylarının türleri ise şöyle sıralanıyor: 319 kişi fiziksel, 23 kişi cinsel, 103 kişi ekonomik, 64 kişi psikolojik, 460 kişi de sözel, toplamda 969 kişi şiddete maruz kalmıştır” diye konuştu.
EN ÇOK “EŞ ŞİDDETİ” YAŞANDI
2015 yılı içerisinde en çok “eş şiddeti” yaşandığını belirten Balcı, “2015 yılı içerisinde 292 eş, 82 arkadaş-sevgili şiddeti yaşamıştır” şeklinde konuştu.
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 06 Aralık 2012 tarihinde hizmete başlayan KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Tekin Balcı, şöyle konuştu: “KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde şiddet mağdurlarına psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal (iş-meslek danışmanlığı) alanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Aynı zamanda farkındalık oluşturmaya yönelik eğitim çalışmaları sürdürülmekte, şiddet uygulayan alkol madde kullanan ve çeşitli ruhsal hastalıkları olan şiddet uygulayanlarla da birebir görüşmeler sürdürülmektedir. Tedavileri yönünde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile koordinasyon içinde çalışılmaktadır. Diğer illerden farklı olarak Samsun KOZA’da yapılandırılmış (kamera kayıt sistemi) adli görüşme odasında mağdurun ilk ifadesi alınmaktadır. İfade sırasında meslek elemanı da şiddet mağduruna refakat etmekte, danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca İş Kur İl Müdürlüğü’nden haftada 1 gün görevlendirilen iş-meslek danışmanı ve Samsun Barosunda görevli gönüllü avukatlar merkeze başvuruda bulunan şiddet mağdurlarına hizmet sunmaktadır.”