Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, dar gelirli ailelerin de Ramazan’da pide yiyebilmesi için bu sene fiyatlara zam yapmadıklarını söyledi.
Ramazan pidesi bu sene de geçen sene olduğu gibi 400 gram çiftli sade 2 lira, 400 gram çiftli yumurtalı ise 2.5 liradan satılacak.
Masrafların ve işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen ‘Ramazan pidesi’ne zam yapmadıklarını belirten Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, “Normalde bu sene yaklaşık olarak işçi maliyetleri, SSK ve ham maddeye yüzde 14-15 civarında bir zam geldi. Ama biz bu sene pidemizden rayiç almama kararı aldık. Geçen sene 400 gram sade pidemiz 2 liradan, yumurtalı pide ise 2.5 liradan satışa sunuluyordu. Bu sene de halkımızın sıcak pideyi daha rahat alabilmesi için zam yapmama kararı aldık. Ramazan ayını bu şeklide geçireceğiz. Ramazan pidesinin fiyatına fırınların resmiyet olarak uyması gerekir. Çünkü bu 5 bin 362 sayılı esnaf kanununa göre tarife çıkartıyoruz. Bu tarifeye uyulmadığı zaman oda olarak bir takım denetleme yapma yetkimiz var. Fırınlar bu belirlediğimiz pide fiyatlarına uyma mecburiyetindeler. Ramazan ayı diğer ayardan çok ayrı bir süreç. Haziran’ın sıcağında esnafımız 250-300 derecenin karşısına çıkıp orucunu da tutup o pideyi belirlediğimiz fiyattan ucuz vermez. Bu zamana kadar böyle bir uygulama olmadı. İnşallah bundan sonra da böyle bir şey olmaz. Çünkü burada bir emek var. Ramazan ayı fırıncının her anlamda memnun olduğu bir süreç. Normalde vatandaş tükettiği ekmeğin yüzde 30’unu fırınlardan, yüzde 70’ini bayilerden alıyor. Ama Ramazan’da tam tersi vatandaş pide almak için yüzde 80 oranında fırını tercih ediyor. Bundan dolayı da fırıncının bu ayda kazancı oluyor. Yani bayilere verdiği kar marjı da düşüyor. Bunu tezgahında kullanıyor. Geçen sene 250 gram ekmek 75 kuruştu, bu sene 1 lira. 400 gram pidemiz de 2 lira. Yani vatandaş bu sene daha kolay pide alabilecek. Biraz da vatandaşı düşünmek lazım. Samsun’un da gelir düzeyi belli. Vatandaşlar Ramazan pidesini rahat alabilsin diye bu kararı verdik” diye konuştu.