Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” kapsamında ortaklaşa yürütecekleri “Şifa Veren Eli Anlayan Yürek” projesi tanıtım toplantısı ve imza töreni yapıldı.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği toplantı salonunda yapılan tanıtım toplantısı ve imza törenine Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ile hastane başhekimleri katıldı.
İmza töreni öncesi konuşan Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Dursun Mehmet Mehel, “Bu projemiz şifa veren el olarak sağlık çalışanları hekiminden, yardımcı sağlık personeline kadar bütün arkadaşları kapsıyor. Anlayan yürek ise daha çok vatandaşlarımızı kapsıyor. Bu proje kapsamında ise özellikle ortaöğretimdeki öğrencilerimizi kapsıyor. Bu projedeki amacımız özellikle son yıllarda tırmanışa geçen sağlıkta şiddetin ilerleyen süreçte dozunun sıklığının azaltılmasıdır. Burada biz çocuklarımızı bu proje kapsamında hastanemizde özellikle Eğitim Araştırma Hastanemizde gezdirip, sağlık çalışanlarımız ile beraber bu çocuklarımızı hastane muayenelerini ve anlayacakları şekilde konu anlatımlarını da kapsayan bir süreci başlatıyoruz. Buradaki maksat öğrencilerimizin kendilerini sağlık çalışanlarının yerine koyarak empati yapmalarını sağlamaktır. İlerleyen süreçte de başaracağımıza inanıyorum. Buradaki amacımız da sağlıkta şiddetin önüne geçilmesini sağlamaktır. Türkiye’de Kamu Hastaneleri kurumunda böyle bir çalışma yok. Bu projemiz ilk olacak. Anlayışları değiştirmek 10-15 yıl gibi bir zaman alıyor. Kültürleri değiştirmek daha uzun bir süre alıyor. Buradaki amacımız öğrencilerimizin üzerinden giderek onları gelecekte şiddeti önleme projesini yapıyoruz. Günümüzdeki şiddeti zaten uygun şekillerde çözmeye çalışıyoruz. Ancak biz kendimizi yeni nesile anlatabilirsek gelecekte şiddetin daha da azalacağını hatta yok olacağını düşünüyoruz” dedi.
Proje kapsamında yaklaşık 5 bin öğrenci hedeflediklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “Sağlık sektöründe yaşanan şiddet olaylarında bize düşen kısmı ‘onları anlayabilen yürek’ olabilmektir. Özellikle 7 ve 9. Sınıf öğrencilerimizden başlamak üzere belirli gruplardaki öğrencilerimiz hastanelerimizi ziyaret edecekler. Burada doktorlarımız, hemşirelerimiz ve diğer sağlık personelleri hangi şartlar altında çalıştığını, hangi şartlar altında toplumun tüm kesimlerine hizmet ettiğini bizzat görmüş olacaklar. Projemiz yaklaşık 1.5 yıl sürecek. Öğrencilerimizin de ders programlarını aksatmayacak şekilde belirli küçük gruplar halinde sağlık kurumlarını ziyaret edecekler. Türkiye’de şiddet maalesef toplumsal bir gündem. Bu vesile ile toplumun tüm kesimlerinden şiddetin Türkiye’nin gündeminden düşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hem toplumsal yapımız, hem tarihimiz, hem de inançlarımız buna müsaade etmiyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Şifa Veren Eli Anlayan Yürek” projesi protokolü karşılıklı olarak imzalandı.