Paleolitik ve Kalkolitik dönem yerleşim yeri olan Tekkeköy Mağaraları, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği yatırımlarla ilçenin turistik mekanlarından biri haline gelecek.
Türkiye’de milattan önce 15 bin yılına dayanan ilk insan izleri, Samsun’un Tekkeköy Mağaraları’nda bulunuyor. İlkel insanların kendilerine doğal barınak yaptığı mağaralar, insanlık tarihinin tunç çağına ait çok önemli bilgilerini sunuyor. Paleolitik ve Kalkolitik dönem yerleşim yeri olan Tekkeköy Mağaraları, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği yatırımlarla ilçenin turistik mekanlarından biri haline gelecek. Büyükşehir Belediyesi, Samsun’a 14 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye 7 turizm projesi kazandıracak.
Samsun’un doğal, kültürel ve tarihi potansiyellerini gün ışığına çıkarıp tanıtarak turizme kazandırmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Tekkeköy Turizm Eylem Planı hazırlıklarını tamamlandı. Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) öncülüğünde hayata geçirilecek yatırımlara ihale sürecinin tamamlanmasıyla başlanacak.
Samsun Valiliği’nin de desteklediği Tekkeköy Turizm Eylem Planı yatırımları, 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar bitirilecek.
Şehrin en eski ve köklü tarihine sahip ilçesi Tekkeköy’de hayata geçecek projeleri açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, diğer ilçelerde olduğu gibi estetikle ilgili benzer çalışmaları Tekkeköy’de de yapacaklarını söyledi. İlçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümlerini ortadan kaldırıp buralara turizme katkı vermesi için estetik kazandıracaklarını ifade eden Başkan Yılmaz, "Sanayi mahallesinin olduğu alanı, kentsel dönüşüme tabi tutarak burayı kent estetiğine uygun hale getireceğiz. Tekkeköy tren istasyonundan kalma binaları restore edip çevre düzenlemelerini yaparak nostalji parkına dönüştüreceğiz. Buralardaki binalardan bir tanesini mübadele anılarının ve belgelerinin sergilendiği ’Mübadele Müzesi’ olarak değerlendireceğiz. Tekkeköy merkezinde ve köylerinde bulunan mübadeleden kalan tarihi köprü ve evlerin restorasyonunu yaparak mübadele turizmini ön plana çıkartacağız" bilgisini verdi.
Sit alanı içinde olan Tekkeköy Mağaraları’nın bulunduğu vadideki mülkiyet problemlerini çözdükten sonra profesyonel bir ekibi görevlendirerek projelendireceklerini açıklayan Başkan Yılmaz, "Tekkeköy Mağaraları, ilçe turizmi için büyük önem arz ediyor. Bu yüzden de mağaraları turizme kazandıracağız. Bunun için gerekli çalışmaları başlattık. Buna ilaveten ilçemizde ’Tabiat Parkı’ olarak ilan edilmek üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na sunulan Asarağaç Piknik Alanı, 6. Bölge Samsun Şube Müdürlüğü işbirliği ile çevre ve peyzaj düzenlemelerini profesyonelce yaptırarak turizme kazandıracağız. Bunun içinde kafe, lokanta, kır kahvesi, yürüyüş ve bisiklet yolları, telesiyej gibi donanımlar da yer alacak. İlçemizde ayrıca Tekkeköy ile özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri ön plana çıkartarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında gerekli çalışmaları hızlandıracağız" ifadelerini kullandı.