Samsun’un Çarşamba ilçesinde etkili olan yoğun yağışların ardından meydana gelen heyelan, YEDAŞ’ın elektrik dağıtım hatlarını yıktı.
Samsun’un Çarşamba ilçesinin Aşağı Musalla Köyü Karaaslan Mahallesi’nde etkili olan aşırı yağmur, toprak kayması ve heyelanlara neden oldu. Bölgede maddi hasarlara meydan veren doğal afet, YEDAŞ’a ait elektrik dağıtım hatlarının yıkılmasına ve tellerinin kopmasına sebep oldu. Olayın ardından mahallede yaşayan 15 hane elektriksiz kalırken, anında YEDAŞ arıza ekiplerine ihbarda bulundu. Bölgeye giden ekipler, 48 saat süren yoğun bir çalışma ile hatları yeniledi ve hanelerin enerjilendirilmesi sağladı.
"AFETLERDE ÖNEMLİ OLAN CAN KAYBININ YAŞANMAMASI"
2015 yılında neredeyse her ay doğal afetlerle karşı karşıya kaldıklarını ve bu tür afetlerin elektrik dağıtım şebekesine büyük oranda zarar verdiğini kaydeden YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, "Önemli olan doğal afetlerde bölge halkından kimsenin can kaybı yaşamaması. YEDAŞ olarak, doğal afetlerle mücadele etmeye hazırız" dedi.
12 Nisan’da başlayan aşırı yağışların, Çarşamba’nın kırsalında bulunan Karaaslan Mahallesi’nde toprak kaymasına neden olduğunu belirten Türkoğlu, "Yüksek alanlardan yamaçlara doğru akan topraklar, elektrik dağıtım hatlarını yıktığını, dolayısıyla da dağıtım hatlarındaki tellerin aşırı gerilmeden dolayı koptuğunun ihbarını aldık. Hemen olay yerine giden arıza ekiplerimiz, önce enerjilendirme çalışmalarına başladı ve 15 hanenin yaşadığı mahalle kısa süre içinde enerjilendirildi" diye konuştu.
BÖLGE HALKINA VE ARIZA EKİPLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Ekiplerin bölgede etüt çalışması yaptığını kaydeden Türkoğlu, "Bölge halkıyla birlikte, aynı bölgede tekrar heyelan olma riskini değerlendirdik ve hat güzergahının değiştirilmesine karar verdik. Mühendislerimiz, hat güzergahını tekrar planladı ve enerji hattımız heyelan riski taşımayan bölgeye doğru taşındı. Yeni hattın taşınması ve hanelerin enerjilendirilmesi çalışmaları 48 saatten daha kısa sürdü. Bu çalışma ile bölge halkını etkileyecek tüm sorunları ortadan kaldırmış olduk. Bölge halkı ekiplerimize teşekkür etmiştir. Bölge halkının ekiplerimize, vermiş olduğu destekten ve anlayıştan dolayı teşekkür ederken, doğal afetlerle mücadelede sınır tanımayan ekiplerimizi de başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.