Sinop’un Ada Mahallesi’nde bulunan sokak isimleri adeta ‘kuş adasını’ andırıyor.
Sinop’un Ada Mahallesi’nde bulunan cadde ve sokak isimleri çoğunlukta kuş isimlerinden oluşuyor. Bu durum özellikle Sinop’a gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ada Mahallesi’nin eski zamanlarda ağaçlarla dolu olduğu ve çok sayıda kuş çeşidinin bir arada yaşadığı biliniyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Sinoplular, “Ada Mahallesi’nin 50 yıl öncesine kadar ağaçları, havası, yaşayan canlıları ile tam bir ada durumundaydı. Maalesef zamanla ağaçların yerini beton bloklar aldı ve eski ihtişamını kaybetti. Eski zamanlarda Ada mevkisinde avcılık çok yapılırdı, bu kuşların kaybolma nedenlerinden birisi de bilinçsiz avlanma, bu tahribatı biz insanoğlu yaptık, üzücü bir durum” dediler.
Günümüzde ise Ada Mahallesi’nde birlikte yaşayan kuşlar sokak isimlerinde yaşatılmaya çalışılıyor.
Sinop’un Ada Mahallesi’nde bulunan bazı sokak isimleri şöyle: Atmaca, Bıldırcın, Bülbül, Güvercin, Kanarya, Keklik, Kumru, Leylek, Papağan, Saka, Martı, Serçe, Sülün, Sığırcık, Çulluk, Ördek, Üveyik, Şahin, Çalı Kuşu, Kırlangıç ve Arı Sokak.
Ayrıca Ada Mahallesi’nde Kartal ve Kuşlar Caddelerinin yanı sıra Aşiyan (kuş yuvası) isminde 19 sokak daha bulunması eski yıllarda Sinop’ta kuşlara verilen değerin bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.