Tekirdağ’da yıkımı yapılacak 18 riskli bina olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürü Ömer Albayrak, Tekirdağ’da toplam 59 riskli binanın yıkıldığı söyledi.
Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürü Ömer Albayrak, Tekirdağ’ın kentsel dönüşüm verilerini paylaştı. Albayrak, kentsel dönüşüm kapsamında Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde 23 adet, Çorlu ilçesinde 18 adet, Şarköy ilçesinde 7 adet, Çerkezköy ilçesinde 9 adet, Saray ilçesinde 2 adet riskli bina olmak üzere toplam 59 binanın yıkıldığını söyledi.
18 adet riskli binanın yıkımı için belediyelere başvurduklarını dile getiren Albayrak, Çorlu’da 10, Süleymanpaşa’da 6, Ergene’de 1, Saray’da 1 binanın riskli olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm hakkında değerlendirmelerde bulunan Abayrak, Tekirdağ’ın kentsel dönüşüm konusunda aktif bir şehir olmadığını ifade ederek, "Bunun sebebi bakanlık olarak da bireysel olarak da binaların dönüştürülmesidir. Bizim için asıl önemli olan ada bazında yapılacak olan bu kentsel dönüşümün faaliyete geçirilmesidir. Bina bazında bizim Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalar var. Vatandaş güvenli olmadığına inandığı binaları bakanlığımıza başvurup iletiyor. Biz de lisans verilmiş firmalara analizlerini yaptırıp dosyalarını hazırlatıyoruz. Bizlere sunulan dosyalar inceledikten sonra her şey tamamsa kendilerinin dosyalarını onaylıyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında kendilerine verilen desteklerden faydalanmak üzere işlemlerine başlıyorlar. Tapu masraflarından muaf oluyorlar, eğer ki binada oturanlar varsa onlara 18 ay kurumumuz tarafından kira yardımı yapılıyor. Bunun gibi kredi desteği sağlanıyor. Şu anda toplamda Tekirdağ’ın il merkezi ve ilçelerinde 100 kadar kentsel dönüşümle ilgili binanın dosya incelemesini yaptık" diye konuştu.
"BELEDİYELERDEN YETERİ KADAR DESTEK GELMİYOR"
Kentsel dönüşümlerde belediyelerden yeterince destek alınmadığını belirten Albayrak, "Özellikle bu kentsel dönüşüm projelerine belediyenin dahil olmasıyla imar planlarında belki yapacakları düzenlemelerle ve değişikliklerle, ada bazında yapacakları düzenlemelerle kentsel dönüşümü daha fazla hareketlendirebilirler. Bu konuda da özellikle belediye başkanlıklarının da gayreti gerekiyor. Şimdiye kadar belediyelerden bu konuda bir destek aldığımızı çok fazla söyleyemem. Genellikle başvurular hep bireysel oluyor. İnsanların kendi binalarını kentsel dönüşüm kapsamında yenilemeleriyle alakalı oluyor. Bu işi çok fazla hareketlendirmiyor" dedi.