Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, bir süre önce Trabzon Turizm İl Müdürlüğü aracılığı ile seyahat acentelerine ve ilgili kurumlara ‘Bölgesel Rehberlik Sertifika Kursu’nun açılacağı duyurusu yapılmasına rağmen sebepsiz şekilde kursun iptal edildiğini söyledi.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, turizm rehberliğinin turizmin olmazsa olmazlarından biri olduğunu hatırlattı. Turizmin hızla gelişmekte olduğu Karadeniz Bölgesi için çok önem arz eden bu programın devletin resmi kurumları kullanılarak ilan edilip sonra basit ve sebepsiz bir şekilde iptal edilmesine anlam veremediklerini kaydeden Çavga “Turist rehberliği turizmin olmazsa olmazlarındandır. Oteller, seyahat acenteleri, restoranlar gibi sektörün en önemli paydaşlarındandır. Bölgemiz sektörün en önemli paydaşlarından biri olan turist rehberliği konusunda da hayli sıkıntı çekmektedir. Bilindiği üzere merkezi Trabzon’da olan rehberler odası 95 adet rehberi ile Sinop’tan Iğdır’a kadar 16 ile hizmet vermeye çalışmaktadır. Bu 95 rehber sayısının 65 tanesi 2015 yılı için vize yaptırmış durumdadır. 65 rehber sayısının Trabzon da çalışan sayısı 10, bu 10 sayısının da İngilizce tura çıkan sayısı ise sadece 3’dür. Hal böyle iken bölgede rehber ihtiyacı olmadığını öne sürerek bu programın iptal edilmesi bölge turizmine vurulmuş bir darbedir.1618 sayılı yasa tasarısını eleştirirken rehberliğin önemine vurgu yapan ve rehber zorunluğunun kalkması halinde turizm acentelerinin faaliyetlerini düzensiz yürüteceği ön yargısını vurgulayan TUREB, kendisinin yapmış olduğu bölge turizmine zarar veren bu hareketinin açıklamasını yapmak durumundadır” dedi.
Bölgedeki rehber sayısının gelişen bölge turizmine hizmet etmeyeceğinin görüldüğünü ifade eden Çavga, “Çok üyeli rehberler odalarının baskısıyla bölgesel rehberlik kursunu iptal eden TUREB acenteleri rehbersiz tur düzenlemeye teşvik etmektedir. Bölgedeki rehber sayısının gelişen bölge turizmine hizmet etmeyeceği açıkça görülmektedir. Sebepsizce iptal edilen sertifika programı yapılsaydı bölgedeki rehber sayısı artacak, sertifika alan rehberlerin 8 yıl bölge içinde çalışma mecburiyetinden dolayı da bölge turizmi rehber sorununu asgariye indirecekti. Turizm işletmecileri ve seyahat acenteleri derneği olarak TUREB’in güvenilirliğini yitirdiğini, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, bölge valilikleri, bölge belediyeleri, bölge kültür turizm il müdürlüklerinin ve TÜRSAB’ın bölge turizmini batı iradesine mahkum etmeye çalışma girişiminin takipçisi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.