Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Yasası’yla köyden mahalleye dönüşen 36 mahallede planlı yapılaşmayı teşvik için Ortahisar Belediyesi tarafından tasarımı yapılan “Köy Evleri” Projesi’ni anlatıyor.
Ayvalı, Ağıllı, Gündoğdu, Fatih Sultan, Yeşilhisar mahallelerini ziyaret eden Başkan Genç, köylerde gelişigüzel yapılaşmayı önlemek için vatandaşları yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgilendirerek, planlı yapılaşmanın önemini anlattı.
Kırsal mahallelerde yöre mimarisine, tarihine, coğrafyasına uygun köy evlerinin hayata geçirilmesinin hem turizm açısından hem de plansız yapılaşmaya bağlı görüntü kirliliğini önleme açısından önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, “Köylerden mahalleye dönüşen yerler için 25 ayrı tip proje hazırlandık. 6360 sayılı kanunda belirtilen tüzel kişiliği kaldırılarak köylerden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarında yeni yapılacak olan evler için yöre mimarisine uygun 25 adet alternatif projeler ürettik. Son tarihli tapu kaydı, imar durumu, plankote, hisseli tapulardan hissedar onayı, ölçülü ve ölçekli çap harita aplikasyon dosyası, jeolojik ve jeofizik raporu olan her vatandaş bu mimari projelerden ücretsiz olarak faydalanabilecektir. Fakat şu anda yeni projelerde üretiyoruz. Yani vatandaşımıza bir ay içerisinde 100’e yakın proje sunacağız. Vatandaşlar bu projelerden istediğini seçip uygulayabilecek” dedi.
SAĞLIKLI YAŞAM ALANLARI ORTAYA ÇIKACAK
Trabzon’da ve Türkiye’nin diğer illerinde devletin çarpık ve plansız yapılaşmayı ortadan kaldırmak için çok büyük miktarda kaynak aktardığını belirten Başkan Genç, “Devletimiz Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüme önemli miktarda kaynak aktarıyor. Bu paralar bizim paralarımız, hepimizin verdiği vergilerden, harçlardan toplanan paralar. Eğer bizler, bütün vatandaşlarımız imar kanunlarına uygun, ruhsatlı, projeli binalar yaparsak hem çarpık yapılaşmayı önleriz, hem de kentsel dönüşüme ayırdığımız parayı diğer altyapı projelerine harcamış oluruz. Ayrıca kentsel dönüşüme harcadığımız zamanı ve enerjiyi şehrimizin ihtiyacı olan diğer altyapı ve üst yapı projelerine ayırırız. Kentlerde kentsel dönüşüm nedeniyle ortaya çıkan yıkıntılar, moloz yığınları ve gürültü kirliliğinden de kurtulmuş oluruz. Böylece gelecek nesillerimize de daha sağlıklı, modern, planlı, sosyal ve kültürel olanaklarıyla her ihtiyaca cevap verebilen yaşam alanları bırakmış oluruz. İzinsiz hiçbir yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz. Şu anda devletimizin en büyük kaynak ayırdığı alan kötü yapılaşmadan ötürü kentsel projeleridir” ifadelerini kullandı.
Köylerden mahallelere dönüşen yerleşim yerlerinde 5 yıllık süre için vergi ve harç muafiyeti tanındığını ifaden Başkan Genç, bu nedenle kaçak bina yapmaya gerek kalmadığını ifade ederek vatandaşlardan gerekli evrak, belge ve ruhsatlarını tamamladıktan sonra Ortahisar Belediyesi’ne müracaat etmelerini istedi. Başkan Genç bu konuda vatandaşlardan gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.