Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Çanakkale Şiirlerinin Hikayesi ‘konulu program Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Yoğun ilgi gören program Akyazı Merkez Camii İmam-Hatibi Tugay Turan’ın Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri ‘Çanakkale’ konulu şiir okuma yarışmasında dereceye giren Akçaabat Anadolu Lisesi Zehra Hilal Öztürk Mehmet Akif Ersoy’un Bülbül, Fatih Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Şeref Güngör Mehmet Akif Ersoy’un ‘Cenk Şarkısı’ isimli şiirini okudu.
‘Çanakkale Şiirlerinin Hikayesinin’ sunumunu ise Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam A.B.D. Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şamil Baş yaptı.
Şamil Baş, konuşmasına Çanakkale Savaşı’nın kısa bir tarihini anlattıktan sonra Çanakkale savaşlarını anlatan ve kayıtlara geçen ilk şiirin Necmettin Sair’in 1 Nisan 1915’te yazdığı ‘Çanakkale Geçilmez’ adlı şiirin olduğunu söyledi.
Baş, Ali Rıza Seyfi’nin Kal’ayi Sultaniye şiiri ise Çanakkale Savaşlarını konu alan ikinci şiir olduğunun da altını çizdi. Baş, “Çanakkale Savaşı bittikten sonra bazı yazarları şiir yazmaları konusunda teşvik ettiler. Çanakkale Savaşı’nın ihtişamını gelecek nesillere en iyi şekilde anlatabilmeleri için şair ve yazarları Çanakkale’ye gönderdiler. Yazar ve şairler savaşın geçtiği yerleri ziyaret ettiler, savaşa katılanları dinlediler. Böylece gelecek kuşaklar bu çetin mücadeleyi ilk ağızdan dinlemiş oldu” dedi.
Çanakkale Savaşı ile ilgili yazılan diğer şiirlerin ve hikayelerini anlatıldığı program oldukça duygusal bir havada gerçekleşirken, vatandaşların ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program bir cephede okuma yazma bilmeyen bir askerin komutanı vasıtasıyla kendi şivesi ile ailesine yazdığı mektubun okunmasıyla son buldu.
Baş’a Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Başkan Vekili Sait Gürsoy buket çiçek hediye ederken, okudukları şiirlerle geceye renk katan Zehra Hilal Öztürk’e ve Şeref Güngör’e Mehmet Akif Ersoy Külliyatı hediye edildi.