Tunceli’nin Pertek ilçesinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan son model, tam donanımlı ve çevreci feribot suya indirildi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından “İç Suyolu Feribot Temini Projesi” Kapsamında Pertek Belediyesi için yaptırılan ve ismini, Murat Nehri’nden alan Murat feribotu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Dr. Mehmet Kırdağlı, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kızılkaya ve Belediye Başkanı Recai Vural’ın da katıldığı törenle suya indirildi.
Feribotun su üzerinde yapılacak test ve bakımlarından sonra yakın bir tarihte hizmete başlayacağını söyleyen Belediye Başkanı Recai Vural, "Tamamen çevreci olarak inşa ettirilen Murat feribotunda yakıt tasarrufu sağlanması acısından güneş enerjisi sistemi uygulanmıştır. Feribotumuzda biometrik kimlik doğrulama sistemi, uzaktan planlı takip sistemi ayrıca engelli vatandaşlar için engelli asansörü, engelli vatandaşlar için lavabo ve tuvaletler, suda yaşayan canlılara zarar vermeyen özel boya uygulaması yapılmıştır" dedi.
Feribotun taşımacılığın yanı sıra turizm amaçlı da kullanılacağını dile getiren Başkan Vural, "Feribotun ilçemize kazandırılmasında büyük emekleri geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Feridun Bilgin, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet Kırdağlı ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa Kızılkaya’ya Pertekli hemşerilerimiz ve feribottan yararlanacak tüm bölge halkı adına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Türk Loydu klası ve İstanbul Teknik Üniversitesi gözetiminde inşa edilen feribot 36 metre yüksekliğinde ve 13 metre boyunda.
100 yolcu ve 30 araç kapasitesine sahip feribot konvansiyonel sistemde inşa edildi.