Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) heyeti, "Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Açısından Kapasitesini Değerlendirmek" amacıyla Van’da bazı incelemelerde bulundular.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Avrupa Birliği müzakerelerinde 28. fasıl olan "Tüketicinin ve Sağlığın Korunması" faslı görüşmelerinin "Bulaşıcı Hastalıklar" başlığında ele alınan hususlarla ilişkili olarak Avrupa komisyonu tarafından Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) aracılığıyla Türkiye’deki "Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Açısından Kapasitesini Değerlendirmek" amacıyla bir değerlendirme süreci yürütüldüğü bildirildi. Açıklamada, “Değerlendirme sürecinin temel hedefi, ülkemizde bulaşıcı hastalıkların erken tanısı, önlenmesi ve kontrol altına alınması amacı ile yürütülmekte olan sistemi tanıtmak, Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmektir. Bulaşıcı hastalıkların Türkiye’deki sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve sağlığın sosyal belirleyicileri aracılığı ile önlenmesi ve kontrolü hakkında il değerlendirilmesi kapsamında Van’a gelen Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) çalışanları, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Bu kapsamda birçok resmi kurumda yapılan toplantılarda Avrupa Birliği müzakerelerinde 28. fasıl olan ‘Tüketicinin ve Sağlığın Korunması’ faslı görüşmelerinin ‘Bulaşıcı Hastalıklar’ başlığında ele alman hususlarla ilişkili olarak Avrupa komisyonu tarafından Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) aracılığı ile 1-7 Haziran tarihleri arasında ilimizin ‘Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü’ açısından kapasitesini değerlendirmek amacıyla bir değerlendirme yapıldı. Ekip; Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, Çaldıran TSM ve Devlet Hastanesi ile ASM, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşi Tıp Merkezi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SAKUM, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü İpekyolu Toplum Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek ilimizde bulaşıcı hastalıklarla ilgili izlenen yollar, ilimizin genel durumu hakkında sunumlar alarak çalışmalarını sürdürdü” denildi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren ise, değerlendirme sürecinin temel hedefinin ülkemizde bulaşıcı hastalıkların erken tanısı, önlenmesi ve kontrol altına alınması amacıyla yürütüldüğünü belirterek, “ECDC aracılığı ile ülkemizin ‘bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü açısından kapasitesini değerlendirmek’ amacıyla değerlendirme süreci yürütülmekte. Değerlendirme sürecinin temel hedefi, Türkiye’nin bulaşıcı hastalık alanındaki Avrupa Birliği mevzuatını uyumlaştırması ve uygulamasına ilişkin durumunu tespit etmektir. Söz konusu tespit Avrupa Birliği müzakerelerinde 28. fasıl olan ‘Tüketicinin ve Sağlığın Korunması’ faslı görüşmelerinin ‘Bulaşıcı Hastalıklar’ başlığında ele alınan hususlarla ilişkilidir. Belirtilen değerlendirme sürecinin bir parçası olarak 1-12 Haziran 2015 tarihleri arasında ülkemize Avrupa Komisyonu, değerlendirme misyon ziyareti gerçekleştirildi ve heyet ziyaret sırasında Antalya, Erzurum, İstanbul, Konya, Trabzon, Van illerinde ve merkez teşkilatımızda incelemelerde bulunacaktır” dedi.