Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlenen Küçük Girişimciliğin Desteklenmesi Mali Destek Programı (RGMDP) tanıtım toplantısına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO) düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, RGMDP hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplam 3 milyon TL’lik bütçeye sahip destek programının genel amacının TRB2 Bölgesi’ndeki Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerindeki girişimci sayısını artırarak bölgesel ekonomik büyümeye ve istihdamın artırılmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Demirci, destek miktarlarının ise 25 ile 75 bin TL arasında olduğunu söyledi. Sadece zanaata dayalı üretim süreçlerini içeren projelerin destekleneceğini ifade eden Demirci, “ u mali destek programını diğerlerinden ayıran birkaç özellik var. Bunlar küçük girişimcilerin mali destek programı olması nedeniyle kadınları önceleyen, engellileri önceleyen ve Hakkari’yi önceleyen mali destek programıdır. Yani Hakkari’de iş yapacak olmak, kadın olmak ve engelli olmak bu öncelendirilmiş alanlarımızdır” dedi.
Proje başvurularının 18 Ağustos 2015 saat 23.59’a kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılması veya gönderilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Demirci, “Saat 23.59 itibarıyla sistem otomatik olarak kapanacak ve sonrasında herhangi bir değişiklik veya gönderim işlemi yapılamayacaktır. Projenin KAYS üzerinden alınan çıktısı, diğer belgelerle birlikte elden 25 Ağustos 2015 saat 17.00’ye kadar DAKA’ya teslim edilmelidir” diye konuştu.
Toplantıya katılan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, Van’ın bir milyon 100 bin nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğunu belirterek, eğer bölgesel bir kalkınmadan bahsediliyorsa nüfusun yarısının kadın olduğu bir kentte mutlaka kadınların aktif olarak ticaretin içerisinde yer alması gerektiğini söyledi. Yoksulluğun ve olumsuz ekonomik performans kriterlerinin ortadan kaldırılması için kadınların enerjisine, gücüne, ticaret potansiyeline ihtiyaç olduğunu vurgulayan Takva, “Bu kapsamda kadınları öncelediği için, pozitif bir yaklaşım sergilediği için daha değerli ve kıymetlidir. Bu yüzden bu konuda bütün kadınların buradaki refah düzeyinin arttırma konusunda bire bir sorumlulukları var. Başka bir şansımız yok. Eğer nüfusun yarısı kadınsa ve kadınlar ekonomik hayatın dışındaysa, biz bundan kişi başı gayrı safi milli hasıladan yılda 3 bin 500 dolar olan performansın bir adım ilerisine geçemeyiz. Ben bu toplantının ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.