Van’ın Edremit Belediyesi, 2015 yılı çalışma sezonuyla yapmayı planladığı projelerini tamamlayarak toplu açılışlarını gerçekleştirdi.
Edremit Belediyesi, çalışmalarını tamamladığı Dara Jîyanê (Yaşam Ağacı), Kilim Dokumu Kursları, Kobani Kent Ormanı ve 7 ayrı mahallede yapılan çocuk oyun alanlarının açılışlarını törenle yaptı. Yapımı tamamlanan projelerin toplu açılışı, Eminpaşa Mahallesi’nde bulunan Edremit Belediyesi’ne ait kilim atölyesinin önünde gerçekleştirildi. Toplu açılış törenine Edremit Belediyesi eş başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, İpekyolu Belediyesi eş başkan yardımcıları, Büyükşehir Kadın Yaşam Merkezi, HDP ve DBP yetkilileri ile vatandaşlar katıldı. Burada konuşan Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, yaşamın tüm alanlarıyla beraber kentlerin de kapitalist modernist sistem tarafından halkın ve bölgenin hassasiyetleri dikkate alınmadan toplum mühendisliği esası üzerinden kurgulandığını söyledi. Edremit Belediyesi olarak demokratik, katılımcı, kadın özgürlükçü ve ekolojik bir belediyecilik paradigması doğrultusunda Edremit ilçe sınırları içinde yaşayan vatandaşlarla birlikte Edremit ilçesinde demokratik komünal yaşamı inşa etmeyi esas aldıklarını söyleyen Çetin, belediye olarak 2015 yılı çalışma sezonuyla yatırım iş programı kapsamında ilk etapta yapımını tamamladıkları projelerin açılışını yapacaklarını kaydetti Çetin, yaptıkları tüm projeleri toplumun ihtiyaçları doğrultusunda halktan gelen talepler çerçevesinde yaparak hizmete sunduklarını belirtti. Çetin, topluluklar ekonomisini esas alarak ilk etapta kadın istihdamına ve ekolojik hassasiyet doğrultusunda ’Dara Jîyanê’ projesini hayata geçirdiklerini belirterek, söz konusu 8 bin metrekare alan üzerine yapılan projeyle hem kadın istihdamına öncülük etmek hem de yeşil alanları çoğaltmak, çiftçi kadınlar yetiştirerek kadınların toprakla yeniden buluşması sağlamak amacıyla yürütülecek projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Yine açılışı yapılacak bir başka proje olan Kilim Dokuma Atölyeleri’yle mahallelerde yaşayan kadınların hem meslek edinmesi hem de istihdam edilmelerini amaçladıklarını dile getiren Çetin, 80 bin metrekare üzerine projelendirilen kent ormanına Kobani Kent Ormanı ismini verdiklerini kaydetti. Hazırlanan tabelaya da başta Kürt olan Arin Mirxan, Türk olan Kader Ortakkaya, Alman vatandaşı İvana Hoffmann, Avusturulyalı Ashley Johnston ve İngiltere vatandaşı Erik Scurfield isimleri ve fotoğraflarıyla yazdırdıklarını dile getiren Çetin, bu sayede onların şahsında tüm insanlık onuru savaşçılarını her zaman hafızalarda canlı kalmasını sağlayacaklarını söyledi. 7 ayrı mahallede 100 metrekare alan üzerine 3 adet kaykay, 1 adet tahtarevelli, 2 adet salıncak, 2 aydınlatma direği, 2 adet oturma bankı, biri dörtlü ve bir bisiklet olarak tasarlanan fitness aletleri yerleştirerek mahallelinin hizmete sunduklarını belirten Çetin, bu sayede sistemin yaşamlarını okul ve ev arasına sıkıştırdığı çocukların kurulan oyun alanlarında daha özgür olacaklarını, aynı zamanda yine aynı proje kapsamında kurulan fitness aletleriyle yetişkinlerin spor yapma imkanı tanındığını belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından toplu açılış töreni yapıldı. Ardından eş başkan Sevil Rojbin Çetin ve DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, kursiyerlerle beraber kilim dokudu. Yapılan açılışın ardından katılımcılar şarkılarla halay çekti.