Van’ın Erciş ilçenin hijyen ve düzenini korumak ve kadın emeğini görünür kılmak amacıyla semt pazarı uygulamasına geçildi.
Erciş Belediyesi, ilçede yedi ayrı mahallede semt pazarı uygulamasına geçti. İki yüz elli esnafın yer aldığı ve kadınlar için fırsat eşitliğinin esas alındığı pazarlarda tezgahları başına geçen kadınlar, üretilen birçok ürünle komünal ekonomiyi geliştiriyor. Tandır ekmeği, süt ürünleri, meyve ve sebzeler başta olmak üzere kadın emeğiyle organik bir şekilde üretilen ürünlerin satıldığı pazara ilçeli kadınlar ise yoğun ilgi gösteriyor. Uygulamayla ilgili konuşan kadın esnaflar, uygulamadan memnun olduklarını ve uygulamayla beraber sosyal ve ekonomik olarak güçlendiklerini kaydetti.
Pazarda kendi yaptığı gözlemeleri satan Saliha Paşinoğlu isimli kadın esnaf, böylesi bir imkanla daha rahat üretim yaptıklarını kaydederek, ilçede bir ilk olan çalışma için belediyeye teşekkür etti.
Sebze ürünleri satan Zeytin Akmaz ise, ’’Bu güzel çalışmayla yurttaşlar ihtiyaçlarını daha kolay ve ucuz bir şekilde karşılayabiliyor’’ dedi.
Hanım Ergin ise, kadına dönük araç gereç sattığını söyleyerek, uygulamanın kadınlar için çok faydalı olduğunu kaydetti.
Fatma Sezer ve Söylemez Memiş isimli kadınlar da, söz konusu uygulama için belediye yönetimine teşekkür ettiklerini aktardılar.