Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, teknolojinin gelişimiyle kütüphanelerin boş kaldığını ve kitap okuma alışkanlığın gittikçe azaldığını söyledi.
Türkiye genelinde 81 ilde aynı anda uygulanan bir saatlik kitap okuma kampanyası kapsamında Van Halk Kütüphane Müdürlüğü de gezici kütüphane aracıyla kitapları halkla buluşturdu. Edremit ilçesindeki Van Gölü sahilde konaklanan gezici kütüphane aracı, vatandaşları kitapla buluşturdu. Bir saatlik kitap okuma kampanyasının ardından konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, 51.’si düzenlenen Kütüphaneler Haftası kapsamında farklı bir şey yapmak istediklerini belirterek, “Bu yıl, şu anda 81 ilde bir saatliğine okuma eylemi düzenleniyor. Biz de bu eyleme gezici kütüphanemizi Edremit ilçemize getirerek halkımıza, öğrencilerimize açarak, bu faaliyete katılmak istedik. Şu anda öğrencilerimiz bir farkındalık oluşturdu. Biz de bu haftada böyle bir etkinlik yaparak katkı sağlamak istedik. Türk toplumu maalesef kitap okumayı seven bir toplum değil. Bunun önüne geçebilmek için çok küçük yaşlarda kitap okuma sevinci tattırılmalı, bu konuda en büyük görev Milli Eğitim Müdürlüğü 6-7 yaş grubunda olan öğrencilerimizin sınıf öğretmenlerine düşüyor. Ağaç yaşken eğiliyor. Çok önemli bir atasözü. Bu atasözünün öğrenciler üzerindeki uygulaması çocuk yaşta aşılanırsa herkeste kitap okuma sevinci doğar. Önceki yıllara oranla bizim çocukluğumuzda olduğu gibi şimdiki bilgisayar ortamı, sanal ortam çocukları istedikleri her şeyi sanal ortamda bulduklarından kitaplara gereksinim duymuyorlar. Mesela çıktı alabiliyor, ödevleri araştırabiliyor. Aslında çocuklara kütüphane yolu gösterilmeli. Çünkü eskiden öğrenci ödevini yaparken kütüphane ortamında ödevini bulup araştırıp özetini çıkarıyordu. Daha çok kalıcı oluyordu. Zaten ödevlerin verilme amacı budur. Bir şeyler öğrenebilmek değil mi? Teknolojiyle birlikte bu işler çok kolaylaştı. Öğrenci artık kütüphaneye hiç gitmiyor. Bulunduğu yerde bilgisayar başında hem kitabını okuyabiliyor, hem kitapla ilgili dokümanları çıktı olarak alabiliyor. Ödevini de bilgisayar ortamında yapıyor. Böyle olunca maalesef kütüphaneler boş kalıyor. Raflarda tozlu kitaplar kalıyor, eskisi gibi çok rağbet yok. Kimse artık gelmiyor, kütüphanelere. Aslında üzülüyoruz. Binlerce kitabın raflarda kalması çok kötü bir durum” şeklinde konuştu.
Kitap okuma kampanyasına katılan çocuklardan bazıları haftada bir, bazılara her gün kitap okuduklarını söylediler. Rüstem Bilgin Ceberut isimli 67 yaşındaki vatandaş ise, devamlı kitap okuduğunu, kitap okumanın bir alışkanlık olduğunu ifade ederek, “Elinize bir kitap tuttunuz mu, bırakmak istemezsiniz. Herkesin okumasını tavsiye ederim. Ben ortaokul yıllarından beri okuyorum. Ortaokul yıllarında Van’daki kütüphaneye aboneydim. Sürekli kitap alır okurduk arkadaşlarla, her hafta iki tane kitap alırdık, okuyup bırakırdık” dedi.
Edremit İlçe Halk Kütüphane Müdürü İbrahim İlhan, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İnan, Edremit Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Baycan, Edremit İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nurullah Karaman, Edremit Öğretmenevi Müdürü Mehmet Ali Erden ve Edremit Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Alaattin Bildirici’nin katıldığı etkinlik, bir saatlik kitap okumanın ardından sona erdi.