Lokman Hekim Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve TBC Uzmanı Dr. Filiz Pınar, bahar aylarında polen artışına bağlı sağlık sorunlarında artış olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
İlkbahar mevsiminde polen artışına bağlı olarak sağlık sorunlarının çıkabildiğini belirten Lokman Hekim Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve TBC Uzmanı Dr. Filiz Pınar, bu polenlerin gözle görülemediğini, ancak havaya yayılarak ağız, burun, göz ve akciğerlere kadar ulaşabildiğini söyledi. En tipik bahar alerjisinin ‘alerjik rinit’ şeklinde görüldüğünü dile getiren Pınar, “Burunda su gibi akıntı, hapşırık, burun ve boğaz bölgesinde kaşıntıyla kendini gösterir. Gözleri etkilerse sulanma, kızarıklık ve kaşıntı yaparak alerjik konjonktivite yol açabilir. Bazen de akciğerlere yerleşerek mevcut olan astımı daha da kötüleştirir ya da mevsimsel astımı tetikler” dedi.
Bahar aylarında görülen sağlık sorunlarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Pınar, “Özellikle bahar aylarında dışarıda vakit geçirecek vatandaşlarımız güneş gözlüğü ve şapka takmalı, eve gelindiğinde dış ortamda kullanılan giysiler çıkarılmalı ve polenlerden kurtulmak için duş alınmalıdır. Polenlerin atmosferde yoğun olduğu 11.00 ila 15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı ve çıkılması durumunda ise ağzı ve burnu koruyan maskeler kullanılmalıdır. Bunun yanında evde ve otomobilde polen filtresi olan klimalar, havalandırma sistemleri kullanılmaya özen gösterilmeli, polen zamanı ağaçlık, çimenlik yerlerden çok, deniz kenarı tercih edilmeli ve sabah erken saatler ile gece ev havalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Bağışıklık sistemini etkileyen bir faktör olarak stres ve alerji belirtilerini de tetikleyebildiğini belirten Dr. Pınar, dengeli ve sağlıklı bir beslenmeyle beraber, uyku düzeninin bozulmaması ve 7-8 saatlik uyku sürelerine uyulmasının öğrencilerin başarılarını da olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.