Van’da İpekyolu Caddesi üzerinde uzun yıllar önce yapılan ve bazı nedenlerden dolayı atıl duruma gelen alt geçidi kullanamayan Mehmetçik Selen İlk ve Ortaokulu öğrencileri, her gün uluslar arası yoldan geçerek okullarına gidiyorlar.
Van’ın Hatuniye Mahallesi’nde uluslararası İpekyolu güzergâhında bulunan Mehmetçik Selen İlk ve Ortaokulu öğrencileri için yıllar önce yapılan alt geçit, bakımsızlıktan dolayı atıl duruma geldi. Birçok defa yaşanan ölümlü kazalarla gündeme gelen alt geçitle ilgili kalıcı bir çözüm bulunmaması tepki gösteren Hatuniye Mahalle Muhtarı Turgut Külay, yıllardır alt geçidin kapanıp yerine bir üst geçit yapılması için mücadele verdiklerini söyledi. En yakın üst geçidin 300 metre uzaklıkta olduğunu belirten Muhtar Külay, mevcut alt geçidin kullanılmamasından dolayı birçok kez ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yaşandığını kaydetti. Trafik yoğunluğundan ötürü olası kazalara karşı acilen önlem alınması gerektiğini dile getiren Külay, “Anayolun karşı tarafından gelen öğrencilerin can güvenliği için zamanında bir alt geçit karayolları tarafından yapılmış. Ancak alt geçit kanalizasyon ve asfalttaki çatlaklardan sızan sularla dolduğunda kullanılmamaktadır. Bundan dolayı öğrencilerin bazıları okul önünde olmasa farklı yerlerde yolu kullanarak karşıya geçmektedirler. Daha önceki yıllarda okul önünde ölümle sonuçlanan trafik kazaları meydana gelmiş ve bugüne kadar onlarca öğrencimiz hayatını kaybetmiş. Kazaların tekrar yaşanmaması için alt geçitlerin kullanılabilir hale getirilmesi ya da yeni bir üst geçidin yapılarak önlem alınması gerekiyor. Hayati bir önem arz ettiğinden dolayı bu konu ile ilgili yetkililerin bir çözüm üretmeleri gerekmektedir. Bu konuda defalarca ilgililere müracaat etmemize rağmen ne yazık ki olumlu bir cevap alamadık. Bu konuda yetkililerin duyarlı olmaları ve bu tehlikeyi görmeleri gerekiyor diye düşünüyoruz’’ dedi.
Mahalleliden 2 bine yakın imza topladıklarını anlatan Külay, “Okulumuzun önünde bir alt üst geçit yapılmasını istedik. Geçit okulun önüne değil de 300 metre uzaklıktaki İpekyolu Devlet Hastanesi’nin önünde yaptırdılar. Okulun önünde olması gerekirdi. Kesinlikle iki nokta içinde geçide ihtiyaç vardı. Ancak hastaneye yapıldı, okula yapılmadı. Mevcut alt geçit ise kullanılamıyor. Bu konu da yetkililerin mutlaka duyarlı olması gerekiyor ve bir çözüm üretmeleri gerekir. Ancak ne yazık ki uluslararası bir yol olmasına rağmen sabah, öğle ve akşam öğrenciler dağılınca mecburen anayolu kullanmak zorundalar. Yeni ölümler olmaması için çözüm bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.