Van Valiliği, ilde meydana gelen köpek saldırıları hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “İlimiz İpekyolu ilçesi Bostaniçi Esenler Mahallesi, Yeni Mahalle ve Şerefiye Mahallesi’nde saat 10.00 sularında sokak köpeklerinin vatandaşlarımıza saldırması sonucunda ilimiz hastanelerine toplam 37 hasta başvurmuştur. Konu ile ilgili ihbarın Sağlık Müdürlüğümüze ulaşmasının akabinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi durumdan haberdar edilerek oluşturulan ekipler ile olayın meydana geldiği bölgede inceleme başlatılmıştır. Yapılan çalışmalarda köpek saldırısına maruz kalan vatandaşlarımızın tedavi ve aşıları yapılmak üzere Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakilleri sağlanmış, ayrıca benzer şikâyetle ilimizdeki diğer hastanelere başvuran vatandaşlar da Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirilmiştir. Vatandaşlarımız olası köpek saldırıları ve böyle bir durumun söz konusu olması durumunda mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurmaları yönünde megafonlar aracılığı ile bilgilendirilmiştir” denildi.
Açıklamanın devamında ise, “Olay sonrası hastanelere başvuran vatandaşlarımızdan 25’i Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 5’i de YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde olmak üzere toplam 30 hastanın gerekli tedavi ve aşılama hizmetleri sağlanmıştır. Konu ile ilgili hastanelerimize başvuran vatandaşlarımız arasında hayati tehlikesi bulunan vatandaşımız bulunmamakta olup, hastalar gerekli tedavileri sonrasında taburcu edilmiştir. Bu hastaların dışında köpeklerin saldırısına maruz kaldığı halde herhangi bir yaralanması bulunmayan hastaların da gerekli sorgulamaları yapılmış, herhangi bir tedaviye gerek görülmemiştir. Ayrıca İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde halen yeterli miktarda aşı ve antiserum stoğu mevcuttur.
Öte yandan olayla ilgili olarak yapılan çalışmalar neticesinde ikisi ölü olmak üzere toplam beş köpek yakalanmıştır. Ölmüş iki köpekten Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderilmek üzere, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince numuneler alınmıştır. Saha çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin iş birliği ile bölgede yaşayan tüm köpeklere yönelik aşılama çalışmalarına kısa zamanda başlanacaktır. Olay ile ilgili gerekli çalışmalar İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Van Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince devam etmekte olup durum kontrol altına alınmıştır.