AK Parti Yozgat Milletvekili Aday Adayı Osman Doğan, Yozgat’ın gelişebilmesi için özellikle ihracata yönelik alternatif tarıma geçmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Doğan, Yozgat’ın organik tarım konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak bunun bir türlü değerlendirilemediğini belirterek, “Çiftçimizin daha fazla gelir elde etmesi, ilimizin ekonomik yönden kalkınması için tarım alanlarımızı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bugün çiftçilerimiz deden, babadan görme yöntemlerle tarım yapıyor ve ürün çeşitliliğini ise geliştiremiyoruz. Bu sebeple çiftçilerimize eğitimler verilerek, alternatif ve daha fazla gelir sağlayan ürünlere yönlendirmemiz gerekiyor. Son yıllarda organik ürünler büyük rağbet görmekte ve fiyatları diğer ürünlerin iki üç katı fazlasına satılmaktadır. İl olarak bizde bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Yozgat coğrafi olarak çok geniş ve verimli alanlara sahip, iklim farklılığı da göstermektedir. Yerköy ilçemiz ile Akdağmadeni ilçemiz arasında mevsimsel olarak yaklaşık bir ay fark var. Bu sebeple Yerköy ilçemizde farklı bir ürün yetiştirilirken, Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan’da iklimine uygun çeşitli ürünler yetiştirilebilir” dedi.
Kendisinin yaş sebze ve meyve işi yaptığını ve yıllık 20 milyon Euro civarında bir ihracat yaptığını ifade eden Doğan, “Yaptığımız bu ihracatın bir kısmı neden Yozgat’tan yapılmasın? Bugün Kadışehri ilçemizdeki Kabalı meyvecilik projesi çok önemli bir projedir. Bu tür projelerin yaygınlaştırılması gerekir. Bir kiraz ağacı 10 metrekarede yetişir. Bir kiraz ağacından 200 ile 900 kilo arasında kiraz alınabilmektedir. Kiraz tarımın sanayisidir. 10 metrekare 2 bin lira para kazanılır. 10 metrekarede 2 bin lira kazandıran başka bir bitki yoktur. Bu sebeple alternatif ürünleri geliştirmeliyiz. Kiraz her iklimde Yozgat’ta yetişebilecek ancak doğru bir ırkının doğru yönlendirme ile bu alternatif tarımı geliştirmemiz lamız” diye konuştu.