Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli Köyü’nde besicilikle uğraşan Ferda Yiğit’in, büyükbaş hayvan çiftliğinde beslemeye başladığı iki deve kurbanlık olarak satıldı.
19 yıldır büyükbaş hayvan yetiştirdiğini belirten Yiğit, bir arkadaşının 8 ay önce Suriye’den getirdiği iki deveyi besleyip büyüttükten sonra, her ikisini de Çorum’un Sungurlu ilçesine kurbanlık olarak sattıklarını dile getirdi. Yozgat ikliminin deve yetiştirmeye pek uygun olmadığını, ancak buna rağmen elinde birkaç tane daha deve olsa onları da rahatlıkla satacağını ifade eden Yiğit “Bizim buralarda Kurban Bayramı’nda deve kesmek pek adet değildir. Ancak başka yörelerde insanların deve kurban ettiklerini görebilmek mümkün. Bunlardan bir tanesi de Çorum’un Sungurlu ilçesidir. Burada bizim besicilikle uğraştığımızı bilen Salih Çelikbaş ve Sururi Akay isimli Sungurlulu iki arkadaşımız, Kurban Bayramı için iki deve beslediğimizi duyunca bizi aradılar. Geldiler buraya develeri gördüler, müşteri oldular, fiyatta anlaştık ve her ikisini 9 bin 500 liraya sattık. Bir iki gün içinde gelip götürecekler” dedi.
Her iki devenin de kendilerine geldiğinde çok cılız olduğunu, kendilerinin bakıp besleyip kurbanlık durumuna getirdiklerini belirten Yiğit şunları kaydetti: “Besi çiftliğimizde bu hayvanlara 7-8 ay gibi bir süre baktık. Ancak develerin bakımları diğer büyükbaşlara göre daha zor. Biz aslında bunları çoğaltmak istiyorduk. Ancak hem bakımının zor olması, hem de iklime ayak uyduramamaları nedeniyle satmak zorunda kaldık. Sorgun’da ki büyük baş hayvan fiyatlarıyla normal bir devenin fiyatı hemen hemen aynı. Normal bir deve diğer büyükbaş hayvanlarla karşılaştırıldığı zaman hemen hemen aynı kiloda et verir."