Yozgat’ta etkili olan soğuk hava çiçek açan meyve ağaçlarına zarar verdi.
Gece hava sıcaklığının sıfırın altında -7 dereceyi gösterdiği şehirde çiçek açan meyve ağaçlarını soğuk vurdu. Özellikle kayısı, badem, erik gibi erken çiçeklenen meyve ağaçlarında zarar yüzde 100 oranında zarar verdiği belirtildi.
Yozgatlı çiftçiler geçen yıl olduğu gibi bu yılda meyve ağaçlarını soğuk vurduğunu belirterek, “Dün yağan kar ve ardından hava sıcaklığının eksi 7 derecelere kadar düşmesi çiçek açan meyve ağaçlarının tamamını kuruttu. Bu sene Yozgat çiftçisi olarak yine meyve yiyemeyeceğiz” dedi.
Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaşar Ertürk, son bir haftada yaşanan şiddetli soğuklar sebebiyle çiçek açma döneminde olan sert çekirdekli meyvelerde çok ciddi anlamda zarar oluştuğunu belirterek, “Bizim yaptığımı tespitler bu zararlanmanın yüzde 90’lara çıktığını gösteriyor. Bizim badem, kayısı, erik gibi erken çiçeklenen meyve türlerimiz bu 10 gün öncesine kadar tam çiçeklenme dönemine gelmişti. Bu gece eksi 7 dereceyi gördüğümüz zaman dilimlerinde çiçeklerin bu soğuklara dayanması mümkün değildir. Eksi 2 derecelerde zarara uğrayan tam çiçeklenme dönemindeki meyve türleri eksi 7’leri gördüğü zaman yüzde 100’e yakın bir zarara uğrayacaktır. Bu zarara biz yaptığımız tespitlerde şahit olduk” dedi.
Yozgat’ın geçen yıl da aynı durumu yaşadığına değinen Ertürk, “ Kayısı geçen sene yoktu bu senede ciddi anlama rekolte düşüklüğü yaşanacak. Bunun neticesinde de fiyatlar yükselecektir. Yozgat çiftçisi, bu sene çok nadir alanların dışında meyve yemesi çok mümkün gözükmüyor” şeklinde konuştu.